“ROBOR, ne bucurăm că te-am cunoscut”! Se schimbă dobânda pentru creditele în lei. Rate diferite penru milioane de români

0
854

OUG 114 va fi modificată, potrivit unui proiect postat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Printre altele, dobânda ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele pentru creditele în lei nu va mai funcționa ca referință pentru împrumuturile populației. Așa cum s-a mai discutat, dobânda va fi calculată în funcție de tranzacțiile din piață.

Milioane de români vor avea rate diferite la credite. O arată chiar un proiect de modificare a OUG 114, potrivit căruia referința în funcție de care se calculează dobânda la creditele de consum și ipotecare în monedă națională va fi alta. Practic, ROBOR dispare, în forma în care a existat până acum. Indicele va fi calculat în funcție de tranzacțiile efective din piața interbancară și nu în funcșie de cotațiile anunțate de bănci, așa cum se întâmpla până acum. Se așteaptă, astfel dacă nu o reducere, măcar o stabilizare a dobânzilor din piață și, implicit a dobânzilor la credite.

„Pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, se arată în draftul de Ordonanță.

Altfel spus, dobânda creditelor nu se va mai raporta la ROBOR  ci la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective – aproape în totalitate tranzacții pe termen scurt – ce va fi calculat de către BNR trimestrial.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here