ROBOR creşte în continuare stabilind noi recorduri

0
1235

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

ROBOR continuă să crească şi atinge noi recorduri ai ultimilor patru ani, atât pentru indicele la trei luni cât şi pentru cel la şase luni.

ROBOR la trei luni a crescut astăzi la 3,14%, un nou maxim al ultimilor patru ani şi o lună, faţă de 3,13%, în şedinţa de ieri. Mai precis, este cea mai ridicată valoare din 7 mai 2014, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 3,16%.

La sfârşitul lunii mai (31 mai 2018), ROBOR 3M era cotat la 2,94%, iar indicele ROBOR 6M era situat la 3,00%.

ROBOR la şase luni a crescut la 3,24%, faţă de 3,20% vineri, şi atinge un nou maxim al ultimilor patru ani (14 mai 2014 când BNR a anunţat un nivel de 3,24%). Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here