Bugetul de stat păgubit de contrabanda cu țigări cu 16 milioane de euro în primele 6 luni ale anului

0
932

Deși contrabanda cu țigări a scăzut ușor în luna mai comparativ cu martie, la nivelul primei jumătăți a anului în curs fenomenul este peste media din 2017.

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în mai la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 puncte procentuale mai puțin față de martie 2018). Cu toate acestea, procentul se află în continuare peste media comerțului ilegal din 2017, de 16%, reiese din studiul dat publicității luni de Novel Research.

„Regiunea nord-est (Bucovina și Maramureș, la granița cu Ucraina – n.red.) continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 puncte procentuale în mai, comparativ cu martie. O pondere mare a comerțului ilegal cu țigarete se înregistrează și în vest (29,6%). Cea mai importantă creștere e  în nord-vest (Oltenia, la frontiera cu Serbia – n.red.), plus 2,9 p.p. până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est (pe unde intră țigări de contraband din Portul Constanța – n.red.) se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6%”, a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.

Din punctul de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigări ieftine care nu aparțin vreunui brand cunoscut) continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creștere în mai, cu 8,5 puncte procentuale, până la 64,4%%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în ușoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de proveniență este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%%), iar Serbia este relativ constantă, a precizat Marcu.

„În prima jumătate a lui 2018, rețelele de contrabandă cu țigarete au reușit să își crească vânzările față de aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%. Deși o diferență de nici un punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele șase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și de relații publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud.

La rândul ei, Gilda Lazăr, director de afaceri corporatiste și comunicare la JTI Romania, Moldova și Bulgaria, atrage atenția asupra faptului că cea mai îngrijorătoare este creșterea accelerată a „cheap-whites”, care reprezintă 64,4% din totalul țigaretelor ilegale, depășind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%. Aceasta mai ales în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a țigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda. ”Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe țigarete de pe piața neagră provin din afara spațiului comunitar. În cazul nostru, cheap whites sunt fabricate în China, Emirate, Macedonia etc., iar celelalte provin din Moldova, Ucraina, Serbia. În plus, și în cazul Track & Trace, ca și în cazul transpunerii Directivei tutunului, autoritățile întârzie. Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus. Însă e nevoie de un act normativ local pentru punerea în aplicare a prevederii sale referitoare la numirea unui emițător de coduri unice”, a mai spus ea.

Potrivit Gildei Lazăr, în România, cea mai potrivită soluție ar fi numirea, prin Hotărâre de Guvern sau Ordin de ministru, a Imprimeriei Naționale, pentru că îndeplinește condiția independenței și deține deja infrastructura și experiența tehnică necesare, fiind cea care produce timbrele fiscale și elementele de securitate. Implementarea acestui sistem trebuie să fie funcțional în mai 2019, iar dacă România nu se grăbește cu nominalizarea emițătorului autohton de coduri, producătorii locali de țigarete vor fi obligați să lucreze cu alți furnizori din spațiul european.

„Scăderea din luna mai se înscrie, din păcate, într-o evoluție sinuoasă a comerțului ilegal cu țigarete și nu într-o tendință de reducere, care să ne apropie de nivelul mediei europene a pieței ilicite, de aproximativ 10%. Ultimele studii Novel arată că după o scădere de aproape  3 puncte procentuale a comerțului ilegal cu țigarete în luna ianuarie față de noiembrie 2017, evoluția pieței ilicite a fost fluctuantă, cu o creștere de 1,5% în martie și o scădere de 1,1% în mai”, a precizat Alexandra Olaru, director de afaceri corporatiste la Philip Morris România.

Autoritățile statului susțin că-și fac treaba și că doar în cursul lunii mai echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat 3.131.400 de țigarete și au aplicat 112 amenzi în valoare de 579.000 de lei. ”Acțiunile de combatere a traficului ilegal cu produse accizabile vor continua să reprezinte o prioritate a Vămii Române. Recent, a fost consolidat parteneriatul dintre Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM) și Autoritatea Vamală Română, iar administrațiile vamale din România și Polonia își vor îmbunătăți colaborarea în vederea combaterii fraudelor vamale”, a declarat vicepreședintele ANAF Bogdan Lari Mihei.

Reprezentanții industriei tutunului consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru Poliția Locală și Jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Toate detaliile pe:

https://romanialibera.ro/economie/contrabanda-cu-tigari-a-tras-in-piept-bugetul-de-stat-cu-16-milioane-de-euro-737132

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here