Regatta – Piata de evaluari imobiliare va creste in acest an cu circa 20%

0
2547
Piata de evaluari imobiliare

“Piata de evaluari imobiliare va creste in acest an cu circa 20%, ca urmare a modificarilor Codului Fiscal anuntate la sfarsitul anului trecut. Suntem foarte solicitati in ultimul timp pentru evaluari si am reusit sa facem fata numeroaselor cereri datorita bunei organizari a departamentului de evaluari”, spune Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc. Solicitarile primite de expertii evaluatori autorizati cu care colaboreaza compania au crescut in ultimele luni cu peste 20%, ca urmare a schimbarilor fiscale anuntate la sfarsitul lui 2015.

Noile impozite pe cladiri ce au intrat in vigoare in acest an conform noului Cod Fiscal nu mai tin cont doar de calitatea proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, ci si de scopul utilizarii cladirii.

Noile categorii sunt: folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%; folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinet etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,5%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/construite/achizitionate in ultimii 3 ani (in cazul persoanelor juridice) si in ultimii 5 ani (in cazul persoanelor fizice).

Sunt obligate sa depuna rapoarte de evaluare pana la 31 martie 2016 persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta si persoanele juridice care detin orice tip de cladire (rezidentiala, nerezidentiala, mixta).

Cotele de impozitare stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt:

  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri rezidentiale detinute de persoane juridice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane juridice : 1,5 % din valoarea impozabila

Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice si folosite in scop nerezidential, in cazul in care constructia nu este reevaluata/construita/achizitionata in ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea cladirii, situatie in care impozitul poate sa depaseasca si de 20 de ori nivelul actual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here