Reevaluarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze din România printr-o licitaţie lansată de către Petrom

0
1334
Reevaluarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, şi singurul producător de ţiţei şi gaze din ţară, începe să îşi reevalueze zăcămintele din care extrage hidrocarburi şi scoate la licitaţie servicii în acest sens.

OMV Petrom a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice cereri de ofertă pentru „Servicii de realizare studii de evaluare a resurselor şi rezervelor de hidrocarburi pentru zăcămintele comerciale”.

Compania vrea să încheie un acord cadru pentru aceste servicii, care sunt împărţite în două loturi. Unul presupune evaluarea pentru zăcămintele comerciale de complexitate redusă şi medie şi un al doilea pentru cele de complexitate ridicată.

În total, valoarea acordului-cadru se ridică la 57 de milioane de lei fără TVA (circa 18 milioane pentru primul lot şi peste 39 pentru al doilea).

OMV Petrom aşteaptă oferte pentru evaluarea zăcămintelor până la data de 15 mai. Contractele vor fi atribuite în urma unei licitaţii deschise, iar oferta financiară şi cea tehnică au fiecare o pondere câte o pondere de 50% în stabilirea punctajului final.

OMV Petrom exploatează mii de zăcăminte de hidrocarburi în ţară, dar majoritatea sunt mici şi multe dintre ele sunt în prag de epuizare, fiind exploatate de mulţi ani.

Petrom are forate circa 9.000 de sonde în România.

„Majoritatea zăcămintelor pe care le operează OMV Petrom sunt zăcăminte mature, exploatate de peste 40 de ani, care şi-au atins vârful de producţie cu mulţi ani în urmă. Aceste zăcăminte mature au o podere de aproape 90% în portofoliul nostru” explica in urma cu ceva ani  Gabriel  Selischi, la acea vreme membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

„Zacamintele sunt foarte fragmentate. Circa o treime din producţia noastră vine din zăcaminte de dimensiuni reduse, care reprezintă circa 90% din zăcămintele noastre. Nivelul mediu al producţiei per zăcământ este de circa 700 bep (barili echivalent petrol)/zi; pentru comparatie, producţia medie per zăcământ este de circa 5.000 bep /zi în Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi în Arabia Saudită” spunea directorul Petrom.

Petrom are un program de redezvoltare a unor zăcăminte, pentru creşterea producţiei, care se ridică la circa 550 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here