Proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale, numit de deputatul Năsui ”sistem ruşinos de pensii”, a fost respins de comisia de muncă din Senat

0
1069
pensii private

Comisia pentru munca din Senat a dat un raport de respingere a propunerii legislative apartinand USR  prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga. Anuntul a fost facut de catre  senatoarea USR Florina Presada pe pagina sa de Facebook.

Pensiile speciale, care consuma resurse bugetare majore, fusesera eliminate de Guvernul Boc in 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.

Potrivit acesteia, senatorii PNL si PMP din comisie s-au abtinut de la vot, iar cei de la PSD au fost cei care au votat respingerea proiectului.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Proiectul prevede menţinerea a două excepţii de la abrogare – pentru pensiile militare de stat, excepţie care există şi în celelalte ţări membre NATO, şi pentru pensiile magistraţilor, unde Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) recomandă un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste “restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii. Regula trebuie să fie, potrivit acestora, ‘la contribuţiile egale – pensii egale’.”

“Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017,” arata acestia in expunerea de motive.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here