Profilul economic al zilei

 Rata şomajului (metodologie Eurostat) a fost 4,6% în ianuarie, neschimbată faţă de luna decembrie. În ianuarie 2017, rata şomajului era de 5,1%. Piaţa muncii a cunoscut îmbunătăţiri notabile în ultimele trimestre în condiţiile în care guvernul a acordat creşteri salariale generoase pentru personalul public, dar în acelaşi timp au avut loc  majorări salariale şi în domeniul privat, acolo unde companiile se bucură de o cerere ridicată pentru bunurile şi serviciile lor. 

§  Ministerul Finanţelor Publice are în plan emiterea de obligaţiuni în lei în valoare de 3,95 miliarde lei în luna martie, peste împrumuturile efective din februarie de 3,28 miliarde lei. În luna martie vor ajunge la scadenţă obligaţiuni de numai 1,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor Publice va absorbi gradual lichiditatea excedentară din piaţă atât în martie cât şi în următoarele luni. Prima licitaţie din calendarul lunii martie va avea loc astăzi când se vor emite obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu maturitatea în martie 2022.

§  Conform directorului general al Electrica, activitatea de furnizare a fost complet reorganizata din punct de vedere al managementului riscului în urma pierderilor neașteptate înregistrate în 2017 când costurile de achiziție a energiei nu au putut fi transferate în facturile clienților finali pe segmentul reglementat (serviciul universal de furnizare a energiei). Directorul general a declarat că 90% din necesarul de energie al clienților pentru 2018 este deja contractat, restul urmând să fie achiziționat de pe piața spot. Directorul general al Electrica a precizat că obiectivul principal al holdingului este profitabilitatea activității de furnizare și nu cota de piață.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here