Proiectul prin care funcționarii publici vor putea să lucreze și peste vârsta de pensionare, a trecut a patra oară de Parlament

0
1087

Funcţionarii publici sunt persoanele numite în funcţii publice. Printre activităţile pe care le desfăşoară un funcţionar public se numără:

  • punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
  • elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
  • consilierea, controlul şi auditul public intern;
  • colectarea creanţelor bugetare.

Funcţii publice, potrivit legii amintite, sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judeţ/localitate, consilier juridic, arhitect-şef, inspector de muncă sau manager public.

Un proiect de act normativ, care a trecut pentru a patra oară de Parlament și a fost adoptat de Camera Deputaților, va fi trimis în curând, pentru promulgare, la președintele României.

În acesta se arată că funcţionarii publici ar putea avea posibilitatea de a lucra, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani.

Documentul a fost întors (pentru reexaminare) de două ori de Curtea Constituțională și o dată de șeful statului.

Prevederile sunt incluse într-un Proiect de lege  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Din 2015, de când a ajuns în Parlament, documentul a trecut de trei ori de votul Legislativului, dar totuşi a fost nevoie de a patra încercare deoarece de două ori au fost probleme de neconstituționalitate și o dată Președintele Iohannis a cerut reexaminarea actului.

Conform prevederilor adoptate, atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor putea să ceară menţinerea în activitate. Solicitarea va trebui formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.

În momentul de faţă, Statutul funcţionarilor publici dispune că raportul de serviciu încetează automat atunci când persoana vizată îndeplineşte, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare. Aşadar, dacă proiectul de lege va ajunge să se aplice, funcţionarii publici vor avea posibilitatea legală să lucreze şi după data la care ar trebui să se pensioneze pentru limită de vârstă.

Pentru a intra în vigoare, Proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here