Profilul economic al zilei

Deficitul bugetar (cash) a fost de 2,88% din PIB în 2017. O întrebare cheie este dacă România a reuşit să atingă şi ţinta de deficit de 3% pe standarde ESA 2010. Includerea unor elemente speciale de venituri bugetare sub forma distribuţiilor de dividende extraordinare ale companiilor de stat ar putea fi analizată suplimentar de Eurostat din punct de vedere contabil.

Un alt element de incertitudine este modul în care România va îndeplini în viitor ţintele de deficit bugetar structural. Pentru 2018 prognozăm un deficit bugetar de 3,4% din PIB, cu presiuni din partea încetinirii creşterii economice dar şi a redresării graduale a investiţiilor. Nu excludem un deficit mai mic dacă avansul economic surprinde în mod plăcut sau dacă executivul apelează din nou la reducerea investiţiilor. Înăsprirea reglementărilor privind plata contribuţiilor sociale de către companii ar putea aduce venituri bugetare suplimentare în acest an.

Vineri după-amiaza a fost publicată o versiune actualizată a programului de guvernare. Noul guvern doreşte scăderea cotei TVA la 18% de la 1 ianuarie 2019 (-1pp). Salariul minim net este prognozat să crească cu 100 de lei pe an până în 2020 şi se va introduce un salariu minim pentru persoanele cu studii superioare care va creşte cu 150 de lei pe an. Punctul de pensie va fi 1.100 lei în 2018, 1.265 lei în 2019 şi 1.775 lei în 2020. Impozitul pe dividende va fi eliminat, fără a se preciza o dată precisă. Proiectul Fondului Suveran este menţionat din nou în programul de guvernare şi se doresc investiţii în economie de 8 miliarde de euro în următorii trei ani prin intermediului noului fond.

Leul a avut din nou o evoluţie aparte în regiune până joia trecută şi s-a depreciat în raport cu euro în timp ce alte monede din Europa Centrală şi de Est au fost fie mai puternice (zlotul polonez, coroana cehească), fie aproape constante (forintul maghiar). Pe de altă parte, leul a înregistrat o apreciere consistentă faţă de dolar (1,6% în termeni cumulaţi în doar trei zile) pe fondul slăbiciunii dolarului pe pieţele externe.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat prospectul de oferta publica iniţială (IPO) al Purcari Wineries Public Company Limited Cipru, ce se va desfăşura între 29 ianuarie şi 8 februarie. Acţionarii existenţi urmează să vândă un pachet de 49% din acţiunile existente la un preţ între 19 lei şi 28 lei/acţiune. Acesta ar rezulta într-un IPO cu o valoare minima de 40 milioane euro. Grupul este producător de vinuri sub brandurile Purcari, Crama Ceptura şi Bostavan şi producător de brandy sub brandul Bardar. Acţionarii companiei holding a grupului sunt un fond de private-equity cu o participaţie de 63,6%, antreprenorul Victor Bostan din Republica Moldova cu o participaţie de 30% şi IFC cu o deţinere de 6,4%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here