Profilul economic al zilei

Bugetul de stat a avut un deficit cumulat de 5,1 miliarde lei (0,6% din PIB) după primele şapte luni. Datele aferente doar lunii iulie arată un excedent bugetar lunar de 1,2 miliarde lei datorită unor factori sezonieri precum încasările mai mari din impozitul de profit. Dincolo de această evolutie pozitivă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit, celelalte categorii de venituri bugetare au avut o dinamică similară cu cea din lunile precedente. Veniturile din TVA au continuat să scadă din cauza reducerii cotei TVA la inceputul anului (-1pp la 19%). Veniturile din accize au fost de asemenea mai mici după eliminarea accizei suplimentare pe carburanti in ianuarie. Estimăm un deficit bugetar de 3,4% din PIB in acest an şi credem că abilitatea guvernului de a creşte veniturile fiscale şi de a tine cheltuielile de capital sub control este esentială. O evolutie mai bună in sensul unui deficit sub 3% din PIB nu este exclusă în 2017 dar presiunea asupra bugetului se va intensifica în 2018 dacă nu vor fi implementate măsuri compensatorii în timp util.

Primul ministru Mihai Tudose a spus că a fost efectuată o analiză a sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II) şi s-a ajuns la concluzia că performanta acestuia a fost mai slabă decât cea a pilonului I (pensiile publice). El a sugerat că se analizează o anumită reducere a contributiilor lunare la pilonul II şi a asigurat că nu se intentionează desfiintarea sistemului de pensii private.

Leul a variat destul de putin săptămâna trecută şi în cea mai mare parte a timpului a rămas aproape de 4,588 în raport cu euro pe o piată liniştită. Evolutia sa a fost relativ similară cu cea a altor monede din regiune care nu au avut o directie clară în piete (zlotul polonez, coroana cehească). Volatilitatea a crescut pe piata locală vineri spre finalul sesiunii de tranzactionare în conditiile aparitiei unor ştiri referitoare la posibile modificări ale sistemului de pensii private.

Euro s-a apreciat la cel mai înalt nivel în raport cu dolarul din ultimii doi ani (1,1940) dupa discursul preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi de la conferinta anuală pe
probleme de politică monetară din Jackson Hole, Wyoming. Draghi nu a părut îngrijorat de întărirea euro, ceea ce a venit ca o surpriză pentru unii participanti din piete care credeau că el va utiliza oportunitatea pentru o interventie verbală împotriva euro. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, investitorii au văzut o oportunitate de a cumpăra euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here