“Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii printr-o argumentaţie absurdă”

0
1424

Tudose confirmă intenţia Guvernului de a reduce contribuţiile la Pilonul II de pensii: Statul e mai bun administrator al pensiilor

Premierul Mihai Tudose a declarat că discuţiile în cazul Pilonului I şi Pilonului II de pensii sunt avansate, arătând că, dacă este mai bine pentru contribuabilii din ţara noastră, vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru Pilonul I de pensii.

După şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CexN) al PSD de la Neptun, Tudose a spus, potrivit Agerpres:

Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat, şi a fost şi decizie politică, Ministerului de Finanţe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puţin acum în aceşti ani când creşterea economică este foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care îşi plătesc acele contribuţii pentru pensii. Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor creşte”.

El a subliniat că Executivul nu doreşte să desfiinţeze Pilonul II de pensii.
“Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a precizat premierul.

După declaratiile premierului Tudose, deputatul PNL, Mara Calista , coordonator al Comisiei de muncă a PNL, a afirmat : Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii “printr-o argumentaţie absurdă, care încalcă flagrant principiile economice”.

“Declaraţiile premierului Mihai Tudose, prin care anunţă restrângerea cotei alocate Pilonului II de pensii, pot avea doar două explicaţii logice: fie premierul habar nu are cum funcţionează actualul sistem de plată a pensiilor, fie încearcă o manipulare grosolană care să ascundă intenţiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generaţiei tinere”, a declarat Mara Calista, într-un comunicat de presă.

Potrivit deputatului PNL, cetăţenii noştri trebuie să înţeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament şi nici nu a fost gândit pentru acest lucru.

 Mara Calista a spus: “Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcţionează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privaţi. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susţine că ar avea «randament» mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi”.

Conform acesteia, fondul actual de pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit. Totodată, deputatul PNL a precizat că este “total falsă” argumentaţia prezentată de premierul Tudose potrivit căruia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor.

Mara Calista a arătat: “În realitate, ceea ce face Guvernul PSD – ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajaţi, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât şi la Pilonul II, fără a oferi vreo garanţie că la momentul pensionării acestora vor beneficia şi ei de o pensie decentă. Comparaţia dintre mere şi pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuză de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum şi dovada clară că actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise”.

 În opinia acesteia, actuala guvernare are “o strategie în doi paşi” pentru a desfiinţa Pilonul II de pensii.

“În fapt, actuala guvernare optează pentru o strategie în doi paşi de a desfiinţa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanţare, pentru ca mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsă de randament şi să justifice astfel lovitura finală”, a conchis Mara Calista.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here