Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Indicatorul de încredere în economia României publicat de Comisia Europeană a crescut în luna mai la 105,9 puncte şi a atins astfel un nou maxim după 2008. Îmbunătăţirea a fost susţinută de sectorul serviciilor şi de cel al construcţiilor.

Încrederea managerilor din industrie, comerţ retail precum şi cea a consumatorilor au scăzut uşor, dar toate acestea ar trebui privite mai mult ca fluctuaţii lunare în jurul unei tendinţe pe termen lung şi nu neapărat ca o deteriorare structurală. Încrederea în economia locală a crescut în mai în ciuda unei uşoare deteriorări a încrederii în zona euro, principalul partener comercial al României, ceea ce sugerează că o parte a avansului economic consistent din prezent este susţinut de factori locali cum ar fi politica fiscală relaxată. Datele bune pe primul trimestru alături de perspectiva menţinerii consumului la niveluri ridicate în restul anului ne-au determinat să punem sub revizuire estimarea de creştere economică pentru 2017 care în prezent este de 4,3%.      

§  Leul a rămas aproape neschimbat în raport cu euro conform cursului BNR (4,5636) pe o piaţă cu un volum mai ridicat al tranzacţiilor valutare faţă de ziua anterioară. Şi alte monede din regiune (forint, zlot) au evoluat aproape plat faţă de euro.  

§  Ministerul de Finanţe a majorat volumul emisiunilor în lei planificate pentru iunie la 5,825 miliarde lei (de la 4,193 miliarde lei în mai) în perspectiva rambursărilor semnificative pe care trebuie să le efectueze luna viitoare (8,9 miliarde lei). Totodată, Ministerul de Finanţe va emite pe 27 iunie obligaţiuni în valută pe piaţa locală în valoare de 100 milioane de euro cu scadenţa în februarie 2021.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here