Profilul economic al zilei

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile prestate populaţiei a crescut cu 15,5% în 2017 datorită rezultatelor foarte bune din hoteluri şi restaurante (+13,9%), agenţii de turism (+12,2%), jocuri de noroc (+23,9%). Dincolo de cererea internă puternică, turismul local beneficiază în prezent de creşterea numărului de turişti străini care vizitează România. Numărul de înnoptări în structurile de primire turistică ale vizitatorilor străini a crescut cu 9,5% în 2017, în timp ce numărul de înnoptări ale turiştilor români a avansat cu 5,8%.

Un membru al Consiliului de Administraţie al BNR a scris într-un articol că banca centrală ar trebui evite o suprareacţie la creşterea inflaţiei. O majorare excesivă a dobânzii de politică
monetară şi a dobânzilor din piaţa monetară ar facilita intrările de capitaluri speculative şi ar întări leul fără justificări economice fundamentale. El a mai scris că ratele interne de dobândă ar trebui analizate prin raport cu cele de pe alte pieţe din UE.

Ministerul Finanţelor Publice a emis ieri obligaţiuni cu scadenţa în 2031 în valoare de 100 milioane lei, la un randament mediu de 4,75%. Randamentul maxim al licitaţiei a fost tot de 4,75%, ceea ce ar putea sugera că întreaga emisiune a fost achiziţionată de un singur investitor. Interesul investitorilor a fost ridicat iar suma licitată s-a situat la 216,5 milioane lei. Într-o licitaţie separată, Ministerul Finanţelor Publice a vândut certificate de trezorerie pe un an în valoare de 500 milioane lei cu un randament mediu de 2,42%. Suma licitată de investitori a fost de 712,8 milioane lei în acest caz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here