Profilul economic al zilei

Ronald Coase

Producţia industrială (serie neajustată sezonier) a crescut cu 7,8% în decembrie 2017 faţă de decembrie 2016 şi cu 8,2% în tot anul 2017. Industria prelucrătoare orientată spre export a cunoscut o expansiune de 8,9% în 2017 ajutată de industria bunurilor de capital (maşini şi echipamente, autovehicule rutiere). Sectorul extractiv a recuperat pierderile anterioare şi a crescut cu 5,9% în 2017, în timp ce energia a crescut lent cu numai 1%. Credem că producţia industrială va încetini în 2018 în condiţiile în care se va manifesta un efect statistic de calculare a ratelor anuale după dinamica foarte alertă din ultimele trimestre.

Noul Raport asupra inflaţiei al BNR arată intensificarea presiunilor inflaţioniste din partea factorilor aflaţi în afara influenţei băncii centrale (carburanţi, legume şi fructe, preţuri administrate) şi presiuni mai mici din partea inflaţiei de bază. Rata anuală a inflaţiei este estimată acum de BNR la 3,5% în decembrie 2017 (de la 3,2% în precedentul Raport asupra inflaţiei), aceasta fiind şi limita superioară a ţintei. Mai mult, BNR vede o inflaţie maximă de 5,1% în iunie 2018. Înaintea publicării noului Raport asupra inflaţiei, BNR a majorat din nou dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la 2,25%.

Ministerul Finanţelor Publice va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2031 în valoare de 100 milioane lei. Aceste obligaţiuni au cea mai lungă scadenţă dintre cele care vor fi emise de Ministerul Finanţelor Publice în luna februarie. Există semne de întrebare cu privire la interesul investitorilor pe fondul creşterii rapide a inflaţiei şi a riscurilor legate de deficitul bugetar şi de cel de cont curent.

MedLife a raportat un EBITDA consolidat de 78,4 milioane lei pentru anul 2017, în creștere cu circa 40% față de nivelurile de 55 milioane lei în anii 2015 și 2016. Îmbunătățirea profitabilității comparativ cu anii anteriori se explică prin valoarea adăugată generată de sinergiile dintre liniile de business și prin creșterea pieței care a susținut o expansiune agresivă a afacerilor cu 24% la nivel anual. Conform managementului, creșterea organică a
fost de aproape 15%, diferența fiind reprezentată de contribuţia achizițiilor efectuate în 2016 și 2017.

Oferta publică inițială (IPO) realizată de Grupul Purcari s-a realizat la un preț de 19 lei pe acțiune, prețul minim al intervalului fixat pentru oferta publică. Vânzătorii au fost un fond de investiții (40,9%), omul de faceri Victor Bostan (5%) și IFC (3,1%). La prețul de execuție al IPO, capitalizarea companiei este de 80 milioane euro. Purcari este deja unul din cei mai mari producători de vin din CEE, având platforme de producție în Republica Moldova și România și având în portofoliu un număr de patru branduri: Purcari (premium-superpremium), Crama Ceptura (mediu-premium), Bostavan (economic plus-premium) și Bardar (mediu-premium).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here