Prețuri imense la Medlife, peste 2 miliarde cifra de afaceri, însă ,,geniul Mihai Marcu” uită să spună că produce pierderi… cum s-ar zice și scump pentru cetățean și prost pentru finanțele statului

0
1812

Grupul MedLife (M), cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, rapoartează o cifră de afaceri de 2,2 miliarde lei, în creștere cu 23% față de anul anterior. Compania a trecut pe pierde netă anul trecut, ajungând la un minus de 5,6 mil. lei (comparativ cu un profit net de 37,4 mil. lei în 2022). Cifrele apar în raportul publicat la Bursa de Valori București, însă în comunicatul trimis presei reprezentanții companiei au omis total orice mențiune legată de nivelul profitului sau al pierderilor din 2023.

Pierderile vin în contextul în care Medlife a înregistrat o creștere a costului finanțării cu 91%, de la 42,4 mil. lei în 2022, la 81,3 mil. lei în 2023. De asemenea, cheltuielile operaționale ale companiei au urcat cu 24%, la 2,13 miliarde lei. Costul finanțării Medlife a urcat din cauza numeroaselor achiziții făcute de companie în ultimii ani și datoriilor pe care acestea le aveau.

“Companiile care s-au alăturat Grupului MedLife prin activitatea de M&A în ultimul an au adăugat la bilanțul Grupului un volum de datorii care nu a permis relaxarea indicatorilor asociați pe termen scurt, adăugând, stand alone, peste 0.7% debt/ebitda la nivel consolidat. Cu toate acestea, este un context care ne arată premisele de a crește puternic peste piață, în special în București unde, împreună cu noul spital Provita Nord, credem ca vom putea prelua în anii ce urmează poziția de principal provider privat de servicii spitalicești. În acest sens, ne propunem să devenim pentru pacienții din Capitală principala destinație pentru operații neuro, cardio și chirurgie oncologică și să oferim condiții similare cu cele din marile capitale ale lumii”, a declarat, într-un comunicat de presă, Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Reprezentanții Grupului sunt convinși că prudența în acțiuni, consolidarea marjelor de profitabilitate și reducerea graduală a raportului debt/ebitda va asigura o dezvoltare a Medlife.

”Ne uităm cu atenție la 2024, continuăm să ne concentrăm pe consolidarea și optimizarea companiilor din cadrul Grupului MedLife, având în vedere că această strategie și-a dovedit eficiența la nivelul anului trecut. Suntem dedicați continuării acestui trend de business sănătos cu o creștere solidă, intrând într-un ciclu de creștere graduală a marjelor și un nivel al datoriilor ușor mai scăzut în următoarele 12-18 luni”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

În prezent, Grupul MedLife deține cea mai mare rețea de diagnostic și tratament din România. Peste 6 milioane pacienți unici au apelat până acum la servicii de prevenție, wellness, tratament și spitalizare în unitățile MedLife, iar peste 800.000 de angajați beneficiază de abonamente de servicii medicale prin intermediul abonamentelor MedLife.

Compania a deschis la finalul anului trecut un spital de mari dimensiuni în București, Provita-Nord, a modernizat și extins gradual spitalul Medical Park din București, a investit în clinici noi de radioterapie în Brăila și Vâlcea, a investit în trei noi roboți chirurgicali în diferite locații din țară și a demarat, în premieră în Europa Centrală si de Est, transportul cu drone pentru probele biogice.

Potrivit reprezentanților MedLife, aproape toate liniile de business și-au continuat ascensiunea în 2023. Clinicile, spitalele și zona corporate au înregistrat creșteri de 35%, 27% și, respectiv, 17%, urmate de laboratoare și clinici stomatologice cu creșteri de 15% și, respectiv, 2%, în timp ce farmaciile au înregistrat o scădere ca urmare a ajustării portofoliului de medicamente pentru o gestionare operațională mai eficientă.

După o perioadă intensă de achiziții și dezvoltare organică, în care au fost bifate 20 de proiecte numai în 2022, reprezentanții Grupului s-au orientat anul trecut, cu precădere, spre consolidarea și coagularea noilor companii sub umbrela MedLife.

Astfel, MedLife și-a întărit expertiza în serviciile medicale integrate și de nișă, consolidând zonele de oncologie și radioterapie. De altfel, extinderea infrastructurii oncologice reprezintă o prioritate pentru Grup, cu inaugurarea a două noi centre de radioterapie în Brăila și Vâlcea, sub umbrela Neolife și investiții semnificative în echipamente de ultimă generație în spitalele din țară, incluzând achiziția unui echipament de radioterapie și modernizarea unui alt echipament, în centrele existente din Brașov și Sibiu. Adiacent, MedLife este operatorul care deține cea mai mare expertiză în sfera de secvențiere genetică, mai ales în sfera patologiilor oncologice.

Totodată, compania a pus accent pe creșterea portofoliului de medici și menținerea calității serviciilor medicale, investind în proiecte greenfield și deschizând noi centre, precum: Spitalul Nord Pipera din București, Hyperclinica din Bacău, două noi Centre de Medicina Stilului de Viață BetterMe în Cluj-Napoca și Timișoara și Centrul de Excelență în Medicina Materno-Fetală la Timișoara.

Tot anul trecut, Grupul a finalizat mai multe achiziții: Muntenia Hospital, pachetul majoritar al Nord-Grupul Medical Provita și 56% din pachetul de acțiuni al Brol Medical Center SA din Timișoara.

De asemenea, s-au finalizat și 3 fuziuni de companii, respectiv în cadrul Grupului din Arad, în cadrul rețelei Sfânta Maria și în segmentul de farmacii. Această acțiune de a realiza fuziunile tehnice, reducând gradual numărul companiilor din grup va continua și în anii următori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here