Poprirea pe conturile de pensii şi salarii ale românilor pentru recuperarea obligaţiilor fiscale a fost limitată la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate

0
4517
Ce se intampla daca nu inregistrezi contractul de inchiriere la Anaf ?

ANAF nu mai poate popri în proporţie de 100% conturile de pensii şi salarii al românilor pentru recuperarea obligaţiilor fiscale, fiind limitată la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate, potrivit Legii 82/2017, adoptată de Parlament şi publicată în 2 mai în Monitorul Oficial, care modifică OUG 24/2016.

“Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar- fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 977 din 6 decembrie 2016, cu următoarele modificări şi completări:… La articolul II punctul 13, alineatul (4) al articolului 236 se modifică şi va avea următorul cuprins: “(4) Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului numai în condiţiile Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.”, se arată în textul de lege.

Consultantul fiscal Adrian Benţa explică că noutatea actului normativ constă în limitarea Fiscului de a popri discreţionar, în orice cuantum, veniturile din salarii şi pensii. “Fiscul nu mai poate popri în totalitate conturile românilor de pensii, salarii, indemnizaţii copil. Trebuie să se supună Codului civil, care prevede o limită de 30% din salariu ori pensie, astfel încât omului să i se lase bani încât să trăiască. Se evită astfel, de acum înainte, o situaţie ca cea recentă din Galaţi, unde 30.000 de conturi de pensii au fost blocate în totalitate de ANAF”, arată Benţa.

Ca organ al statului, Fiscul poate popri în continuare, în limita a 30%, salarii şi pensii fără o decizie în instanţă, spre deosebire de bănci sau recuperatori, care nu pot efectua popriri fără decizia judecătorească la mână. De asemenea, dacă în contul de pensie ori salariu se varsă şi alte tipuri de venituri, acestea pot fi reţinute 100% până la concurenţa obligaţiilor fiscale. “În toate actele de executare silită trebuie să se indice titlul executoriu şi să se arate natura şi cuantumul debitului ce face obiectul executării”, se mai arată în textul de lege publicat în Monitorul Oficial.

În 16 mai 2016, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care aveau de plată 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere.

În luna iulie 2016, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, eliminând persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare.

După modificarea procedurii, listele publicate în august 2016 mai conţineau doar 126.365 de persoane fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în 30 iunie 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here