Piața de fuziuni și achiziții din România s-a ridicat la 889 milioane euro în al doilea trimestru al anului

0
1221

Potrivit unei analize realizate de Deloitte România aceasta reprezintă mai mult decât dublu față de trimestrul precedent,.

Numărul de tranzacţii relevante a fost de 19. Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, anul acesta a avut loc o tranzacţie în plus, dar  valoarea a crescut de trei ori.

“Am asistat la un trimestru foarte bun în piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, în linie cu aşteptările, determinat de contextul macroeconomic favorabil şi de rezultatele solide înregistrate de companiile româneşti. Vedem efervescenţă în multe sectoare de activitate, în principal în servicii financiare, retail si bunuri de larg consum, sănătate, industrial. În continuare ne aşteptăm ca în piaţa de M&A, activitatea să se menţină într-un ritm susţinut şi în perioada următoare”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanţă în fuziuni şi achiziţii Deloitte România.

Valoarea medie a unei tranzacţiii în acest trimestru a fost de 68 milioane euro, datorită impactului deosebit de mare al celor trei tranzacţii din top. În urma analizei tranzacţiilor a căror valoare nu a fost dezvăluită sau estimată public, estimarea Deloitte cu privire la piaţa totală de M&A în trimestrul II 2017 se situează în intervalul 950 milioane – 1 miliard euro.

Cea mai mare tranzacţie a trimestrului, care a influenţat semnificativ datele, dar nu a atins dimensiunea necesară pentru a fi clasificată ca megatranzacţie, a fost tranzacţia de 401 milioane euro prin care Enel a achiziţionat pachete de câte 13,6% în E-Distributie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, în urma finalizării arbitrajului internaţional privind privatizarea Electrica Muntenia Sud.

A doua tranzacţie ca importanţă a fost anunţul achiziţiei clădirilor de birouri AFI Park de către Dedeman, cu o  valoare totală estimată de 164 milioane euro. Topul tranzacţiilor este încheiat de vanzarea  a 50% din proprietăţile Iulius Holding către Atterbury Romania. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea acestei tranzacţii este în jurul a 150 milioane de euro, pe baza valorii estimate a activelor de 300 milioane euro.

Cumulat, în prima jumătate a anului, piaţa de M&A din România a atins valoarea de 1,28 miliarde euro, nivel dublu comparativ cu primul semestru din 2016. În acest an au fost anunţate 49 de tranzacţii faţă de 38 în primele şase luni din 2016.

În acestă perioadă, Deloitte a fost implicată în calitate de consultant financiar în achiziţia a 31 de farmacii de către Penta Investments, ce vor fi relansate sub logo Dr. Max, precum şi în achiziţia aplicaţiei Clever Taxi de către proprietarii liderului european în domeniu mytaxi.

Studiul include tranzacţii anunţate în perioada relevantă care au o valoare estimată sau anunţată între 5 şi 500 milioane euro. Tranzacţiile sub această limită nu sunt considerate relevante pentru piaţa de M&A din România, iar cele peste limită sunt mega-tranzacţii care au un impact care poate denatura analiza trimestrială.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here