Faţă de perioada similară din 2016, lipsa lucrărilor de infrastructură în primele cinci luni ale acestui an a dus la scaderea volumului lucrărilor de construcţii

0
1293
autostrazi

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele cinci luni ale acestui an, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,6%, respectiv cu 8,9%, faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Explicaţia este dată de lipsa lucrărilor de infrastructură, în contextul în care construcţia de locuinţe a explodat în această perioadă.

Cele mai mari scăderi au avut loc în cazul construcţiilor inginereşti, unde intră lucrările de infrastructură. Ca serie brută, acest sector a scăzut cu 29%, iar ca serie ajustată cu 26,3%, în primele cinci luni din an. În aceeaşi perioadă, construcţia de clădiri rezidenţiale noi a crescut cu 67,2% ca serie brută, respectiv cu 53,5%.

Scăderi majore au mai avut loc în categoria lucrărilor de reparaţii capital, unde s-au consemnat reduceri de volume cu 29,5%, ca serie brută, şi de 27,3%, ca serie ajustată, dar şi în cazul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, unde scăderile au fost de 25,8%, ca serie brută, respectiv de 23,8%, ca serie ajustată.

În această perioadă, lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,1%, ca serie brută, respectiv cu 2%, ca serie ajustată.

Conform INS, în luna mai 2017, comparativ cu mai 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 16,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate elementele de structură astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 47,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4,6%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 31,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 20,5%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 48,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 13,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 46,0%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,6% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 32,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 19,7%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 51,6%.

În mai 2017, comparativ cu aprilie 2017, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 10,6%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 26,4%, lucrările de reparaţii capitale, cu 18,1% şi la lucrările de construcţii noi, cu 5,6%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 17,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,8%. Scăderi au fost la clădirile rezidenţiale cu 0,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 1,3%, scădere evidenţiată la construcţiile noi şi la lucrările de reparaţii capitale (cu 5,8% fiecare). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus la clădirile rezidenţiale, cu 5,6%, şi la construcţiile inginereşti, cu 1,2%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 3,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în luna mai în ritm anual, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,7%, respectiv cu 13,1%, iar faţă de aprilie 2017 s-a redus cu 10,6% ca serie brută şi cu 1,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here