PETRU ROMOȘAN: DUPĂ ÎNTÂLNIREA BIDEN-PUTIN, RUSIA ȘI-A CRESCUT POTENȚIALUL DE NEGOCIERE CU CHINA, IAR AMERICA DĂ IMPRESIA CĂ E CONDUSĂ TOT DE BARACK OBAMA!

1
749

ÎNTÂLNIREA BIDEN-PUTIN VIZEAZĂ ASPECTE MILITARE, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SUA AU PIERDUT AVANSUL TEHNOLOGIC ÎN ÎNARMAREA NUCLEARĂ.

AMERICA NU POATE INTRA ÎN RĂZBOI DIRECT CU CHINA PENTRU CĂ ȘI-AR GRIPA ECONOMIA, PLUS CĂ AR DESTABILIZA ECHILIBRUL DATORIEI PUBLICE DIN SUA.

PUTIN FOLOSEȘTE ÎNTÂLNIREA CU BIDEN CA SĂ-ȘI MĂREASCĂ POTENȚIALUL DE NEGOCIERE CU CHINA.

SUA ÎNCEARCĂ NEUTRALIZAREA RUSIEI, ȘTIIND CĂ RUȘII NU ATACĂ ÎN MOD TRADIȚIONAL.

PARE CĂ SUA ESTE CONDUSĂ DE BARACK OBAMA, PRIN INTERMEDIUL UNUI BIROU POLITIC CLANDESTIN, BIDEN CONTINUÂNDU-ȘI MANDATUL DE SECUNDANT AL FOSTULUI PREȘEDINTE DE CULOARE.

UCRAINA E O MONEDĂ DE SCHIMB ÎNTRE SUA ȘI RUSIA, ȘI ARE ȘANSE MARI SĂ FIE DEZMEMBRATĂ.

ROMÂNIA ESTE NEINTERESANTĂ ÎN DISCUȚIILE RUSO-AMERICANE, DEOCAMDATĂ SUNTEM FOLOSIȚI AȘA CUM NE-AU FOLOSIT ȘI ROMANII LUI TRAIAN, CARE VENISERĂ SĂ NE IA AURUL, NU SĂ NE-NVEȚE LATINA.

Cozmin Gușă: Frumos Corul Armatei Roșii care vine după primul intermezzo muzical cu Born in USA și care se va termina după emisiunea cu Petru Romoșan cu o melodie germană, Dar vă rog cu frișcă, foarte populară în Germania și Austria, ca să simbolizăm astfel muzical întâlnirea geopolitică de azi. Trecem la politică externă deci, și v-am anunțat de la începutul emisiunii că partenerul meu de discuții va fi prietenul meu Petru Romoșan, pe care îl avem în acest moment în direct. Petre îți mulțumesc mult pentru faptul c-ai acceptat din nou invitația la Gold FM, după vreo trei luni de la prima.

Petru Romoșan: Eu îți mulțumesc de invitație, Cozmin.

Cozmin Gușă: Te-am urmărit în tot intervalul ăsta, te-am citit și citat, ai fost extrem de prolific.

Petru Romoșan: Din cauza Covidului, din cauza statului acasă.

Cozmin Gușă: Din cauza statului acasă da, dar lucrurile pe care le-ai spus, pe lângă faptul că s-au confirmat, unele au fost și în premieră, și nu vorbesc aici doar despre serialul destinat descifrării originii pandemiei și a posibilității de război biologic, excepțional, care a fost urmărit de către toți cei care ascultă GoldFM sau citesc Solid News, dar și de mișcările din Franța pe care le-ai descifrat în premieră și care au incidență politic internațională, dacă ținem cont de magnitudinea treburilor care se întâmplă acolo. Le spun celor care ne ascultă că tu ai o excepțională expertiză pntru zonă, pentru că ai trăit și-ai lucrat o vreme la Paris, lucru care uite, îți și ne folosește. Uite, chiar așa aș începe dialogul de astăzi, ca să nu intrăm abrupt în discuția Putin-Biden, dacă-ți lipsește viața la Paris și ce anume ți-ar lipsi din aspectele de viață pe care tu, împreună cu minunata ta soție le-ați petrecut acolo?

Petru Romoșan: O să-ți răspund după ce o să-i trimit prietenului tău Vasile Dâncu o săgeată amicală, dacă-mi permiți.

Cozmin Gușă: Te rog, sigur.

Petru Romoșan: Dânsul l-a citat pe Hemingway cu Winners Take All. Se potrivește și cu tema Summit-ului de la Geneva de asta merită făcută această parantezăNu e așa, cartea de nuvele a lui Hemingway e Winners Take Nothing, de prin anii ʼ30. Și există un alt titlu prin anii ʼ60, al lui Graham Green, care e Losers Take All.

Cozmin Gușă: Deci ar fi o combinație între Hemingway și Graham Green, până la urmă.

Petru Romoșan: Și voiam să mai spun ceva despre Vasile Dâncu, l-am cunoscut pe părintele său poetul Vasile Dâncu, l-am cunoscut în biroul lui D.R. Popescu prin anii ʼ72-ʼ73-ʼ74, era un domn fermecător și, cum spune D.R. Popescu, nu era un poet-țăran ci era un poet care locuia la țară, era un personaj spectaculos și cariera lui Vasile Dâncu, extraordinară, în politică, mare ideolog al PSD-ului ș.a.m.d., sigur datorează foarte mult părintelui său. Care înțeleg că s-a stins și el acum 2-3 ani sau ceva de felul ăsta.

Cozmin Gușă: Așa este l-am cunoscut și eu pe Vasile Dâncu tatăl.

Petru Romoșan: Poetul.

Cozmin Gușă: Poetul. Senzațional tip și Vasile și recunoaște marea contribuție a tatălui său la devenirea lui. Mă bucur că l-ai evocat. Vasile a fost și într-o zi foarte dificilă i-a murit socru azi dimineață dar totuși a făcut emisiunea, ceea ce arată și profesionalism și forță. El era legat și de socrul lui, rămăsese după moartea părinților lui, practic, foarte conectat la familia soției.

Dar acum nu vreau să trecem de faza cu Parisul, și eu sunt curios de ce ți-ar lipsi acum din atmosfera pariziană.

Petru Romoșan: Ne întoarcem la Paris, deci. Mie îmi lipsesc anumite lucruri din Paris, bineînțeles, mi-au lipsit după ce m-am întors în România câteva restaurante, braserii unde se mănâncă foarte bine și unde aveam prieteni și ne cunoșteam de mulți ani. Eu am stat 10 ani acolo. Îmi lipsesc librăriile cu cărțile de artă care nu se găsesc niciunde altundeva în lume la nivelul ăsta. Îmi lipsește din când în când Hotel Drouot, unde e un fel de Bursă a valorilor din artă, unde am fost vreo 7-8 ani aproape zilnic și unde am lucrat practic. Și mai e ceva, o observație de fond, aceea că eu am în continuare mai mulți prieteni pe care mă pot baza la Paris decât am la București, ceea ce e greu de înțeles, dar asta e realitatea.

Cozmin Gușă: Nu e greu de înțeles, e conform cu decăderea de la noi din păcate și cu un conservatorism care în lumea culturală pariziană și franțuzească încă dăinuie, am și eu prieteni în Franța și la Paris, cunosc atmosfera și lumea bună, dar îți mulțumesc pentru evocarea pe care ai făcut-o, și-n plus subliniez calitatea asta a ta de expert în pictură și în artă, n-am mai menționat-o când ți-am făcut prezentarea de dimineață, dar ea este una foarte consistentă.

Petru Romoșan: Eu încerc s-o fac uitată, în general.

Cozmin Gușă: E adevărat, dar uite acum trebuie să spun dacă tot am început, că ești unul dintre cei mai buni experți, cam toată lumea de pe piață se sfătuiește și cu tine, ca să nu spun numai cu tine.

Petru Romoșan: Mai ales pe pictură europeană. Pe pictură românească au apărut câțiva oameni tineri, remarcabili, unul e Florin Petcu care lucrează de vreo 10 ani la Artmark, mai sunt câțiva galeriști, câțiva oameni de meserie care îi consultă pe colecționari, dar pe pictura europeană în continuare cred că dețin cea mai bună documentație, în orice caz. Nu sunt eu deștept, dar cărțile mele sunt foarte deștepte.

ÎNTÂLNIREA BIDEN-PUTIN VIZEAZĂ ASPECTE MILITARE, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SUA AU PIERDUT AVANSUL TEHNOLOGIC ÎN ÎNARMAREA NUCLEARĂ.

Cozmin Gușă: Tu ești modest. Hai să trecem la treaba de politică externă pe care îi anunț pe ascultători c-am spațiat-o în felul următor: voi discuta cu Petru Romoșan la început despre posibilul conținut al discuțiilor Putin-Biden, respectiv al delegațiilor, așteptări și posibile realizări sau nu, în care vom contextualiza și ce înseamnă Statele Unite astăzi și strategia lor, dar și ceea ce înseamnă Rusia. Apoi vom avea un episod în care vom discuta despre problematica chineză prin consecința discuțiilor Putin-Biden, respectiv problematica ucraineană, un lucru pe care Petru Romoșan îl cunoaște foarte bine și a și scris, iar în finalul discuției compartimentate astfel vom avea desigur și filiera consecințelor în România, dacă ele există, să văd părerea invitatului meu.

Așadar prin ce ai spune tu că se distinge această întâlnire pe care unii o văd istorică, mai ales prin prisma faptului că o consideră, și și eu o consider alături de ei, ca fiind cea mai importantă poate din ultimii 30 de ani, având în vedere acumulările negative și tensiunile existente, precum și aberațiile geopolitice care practic se implementează curent și s-au implementat cel puțin după 11 septembrie 2001.

Petru Romoșan: Mai întâi să spunem chiar în momentul ăsta, probabil, cei doi mari oameni se întâlnesc, Putin a ajuns deja de acum o jumătate de oră, 40 de minute la Vila Grange, pe malul lacului la Geneva, probabil că a ajuns și Biden, mai departe nu mai știu, dar se pare că întâlnirea nu va dura mai mult de două ore, nici nu cred că după opt zile, atât a durat călătoria lui Biden în Europa, el ar mai putea face față la mult mai mult. Nu va avea loc o conferință de presă comună, asta e cererea părții americane pentru a evita lui Joe Biden o comparație favorabilă lui Putin, evident. Pentru că Putin e foarte exersat în conferințele de presă și în vorbirea publică și directă, o face cu mare ușurință, are o memorie prodigioasă. De altfel chiar Biden a spus că e un om foarte inteligent, și într-adevăr este. După ce-a spus că e un asasin, cu vreo două ore mai devreme. Nimeni n-a înțeles care e miza acestei întâlniri, de ce se întâlnesc, pentru că primul lucru care trebuie spus e că e o întâlnire de rangul doi, nu e de rangul unu. Rangul unul ar fi fost SUA-China. Deci dacă are loc întâlnirea SUA-Rusia trebuie să aibă o miză, și miza în mod evident pare, după ce-am reușit abia astăzi să prind informații, că e una pe zonă militară. Deci nu e nici politică importantă, și nici economică. În momentul ăsta, atenție,  Rusia pare să fi depășit America în ce privește noile arme strategice cu un avans de vreo 10 ani! America e foarte rămasă în urmă, Rusia a reușit să recupereze în zona armelor nucleare și azi sunt jumate-jumate, simplist spus, se anulează reciproc, dar America e într-o formă de pericol față de noile arme rusești anunțate în 2018.

Cozmin Gușă: Asta e o informație senzațională pe care o aduci în discuție. Eu n-am cunoștință despre ea, până în acest moment.

Petru Romoșan: Îți citesc sursa.

Cozmin Gușă: Da, e foarte important.

Petru Romoșan: Sursa e Gilbert Doctorow, care e probabil cel mai bun expert în relațiile americano-ruse. E un superspecialist, iar el spune, îți citez: „Din punctul meu de vedere limitat, Summit-ul n-are decât un singur obiectiv, acela să pună capăt cursei înarmărilor pe care Statele Unite sunt pe cale să o piardă, și dacă nu cumva au pierdut deja irevocabil.”

Cozmin Gușă: Tu traduci simultan acum, adică nu e un articol tradus în presa românească.

Petru Romoșan: Traduc direct și de asta vorbesc mai rar. „Și să împiedice o schimbare defavorabilă echilibrului strategic în defavoarea Statelor Unite. Să nu se mai agraveze încă, că e deja destul de grav. Avantajul secundar ar fi de a anula cheltuielile militare prevăzute, care depășesc cu mult o mie de miliarde de dolari, pentru a moderniza numai partea nucleară a înarmării americane. Asta ar permite eliberarea de fonduri pentru investiții masive în infrastructură pe care Biden încearcă actualmente să le facă adoptate de Congres”. Asta mi s-a părut cea mai pertinentă și spectaculoasă informație, am citit foarte multe articole ca să mă documentez pentru întâlnirea cu domnia ta, sigur sunt foarte multe alte observații.

Cozmin Gușă: Este și senzațional. Adică această debalansare din punct de vedere tehnologic, în favoarea Rusiei și în defavoarea Statelor Unite, practic reașează, într-adevăr, sensul discuțiilor de astăzi și dacă vrei confirmă această sărăcie de la G7 și NATO, că pur și simplu este o  sărăcie decizională, nu s-a tranșat mai nimic acolo.

AMERICA NU POATE INTRA ÎN RĂZBOI DIRECT CU CHINA PENTRU CĂ ȘI-AR GRIPA ECONOMIA, PLUS CĂ AR DESTABILIZA ECHILIBRUL DATORIEI PUBLICE DIN SUA.

Petru Romoșan: Dacă îmi permiți, ar merita să facem o mică descriere a puterii americane ca să vedem ce s-a întâmplat.

Cozmin Gușă: E foarte potrivit.

Petru Romoșan: Puterea americană e compusă în primul rând din celebrul FIVE EYES, care sunt cele cinci națiuni de limbă engleză, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, care de fapt e vechiul Imperiu Britanic, devenit după 1945 noul Imperiu American, mai ales după anii ʼ50, ăsta e nucleul de bază al puterii americane. Ei sunt integrați în zona serviciilor secrete, ei sunt integrați economic, financiar, e miezul imperiului american, dacă vrei. După asta urmează G7, care e lumea bună occidentală, compusă în momentul ăsta din Japonia, Canada, Marea Britanie, care sunt în afara UE, și din trei țări UE, Franța, Germania și Italia, plus SUA. Acest G7 acum 20 de ani impresiona extraordinar de mult lumea. Era lumea bună asta. Pe ce criteriu se adună în acest format? Au cel mai mare PIB pe cap de locuitor. Ceea ce nu e valabil în cazul Chinei, sau Indiei, sau Braziliei, sau Rusiei, care au un PIB per capita mult mai mic, singura diferență e că judecata asta de PIB e o judecată foarte occidentală și americană, pentru că lucrurile, inclusiv armele atomice, nu costă aceleași prețuri în aceste țări, ca-n America. Viața nu are aceleași costuri și valorile nu sunt aceleași. La fel cum se judecă de exemplu universitățile americane din Ivy League, că sunt cele mai bune, dar se judecă tot după criterii americane. Dar sunt foarte bune universități în Franța, în Anglia, care de multe ori nu intră în concurență pentru că nu satisfac criteriile…

Cozmin Gușă: Acele criterii alese de americani.

Petru Romoșan: Da, care-i favorizează, evident. După G7, care e a doua anvelopă a imperiului, urmează NATO. NATO în care intrăm și noi și care e partea de bază a imperiului, coloniile, dacă vrei. Coloniile noului Imperiu Roman, la care se adaugă structura UE care e un fel de nou Imperiu Bizantin de fapt, adăugat Imperiului Roman. Imperiul Bizantin se chema tot Imperiu Roman, de fapt, la vremea respectivă. Asta e organizarea. Lucrurile astea nu erau atât de clare și vizibile, deși ele funcționează așa de zeci de ani, în felul ăsta, și de aici vine puterea americană. Acum când ele încep să scadă ca și coeziune, unele să nu mai existe, se disting cu ochiul liber. Ca la un pește, ca în Hemingway, unde peștele a fost mâncat și se văd oasele.

Cozmin Gușă: Foarte interesantă viziunea ta despre structura Imperiului American, n-a mai prezentat-o nimeni în acest fel, dar într-adevăr asta este structura puterii din PAX Americana din această perioadă, care e pe cale să se încheie după toate semnele și cedările.

Petru Romoșan: Ea ar putea să se prelungească totuși, dar cu o singură condiție: ca Imperiul American să facă ce-a făcut Imperiul Britanic în 1945, după Bretton Woods, când lira sterlină a fost înlocuită de dolarul american, deci să se acomodeze cu noua putere triumfătoare, China. De altfel SUA și China au economii extraordinar de imbricate, unii spun că aproape 80% din produsele care se consumă în America vin din China. Că, de fapt, ar fi absolutamente absurd un război între SUA și China, pentru că SUA n-ar mai avea ce consuma.

Cozmin Gușă: Vorbim despre produsele manufacturate. Manufacturate în China și intră în consum direct în Statele Unite și cu un profit excepțional al companiilor americane, care pot să aibă astfel un adaos mare, având în vedere că produsele sunt obținute ieftin.

Petru Romoșan: Care americani și-au prelungit astfel nivelul de viață excepțional, pentru că efectiv nivelul de viață din America și nivelul de civilizație, e mult peste restul lumii, dar să notăm că ei, în ultimii 20 de ani, datorează enorm chestia asta Chinei. Deci e absurd să-ți tai craca de sub picioare, ca să zic așa.

Cozmin Gușă: Deci ca să venim în sensul discuției noastre despre întâlnirea Biden-Putin, tu spui în felul următor: că de fapt subiectul China despre care noi cu toții speculam că ar fi pe agendă cel mai important, și anunțatul război cumva, nu se discută la Biden-Putin.

Petru Romoșan: E mai mult o afacere propagandistică și mai mult praf în ochi, pentru că e foarte probabil, după cum tu mi-ai trimis astăzi informația cu Taiwanul…

Cozmin Gușă: Cu raidul aerian chinez deasupra Taiwanului.

Petru Romoșan: Exact. Acum vreo două săptămâni, chiar Pentagonul anunța că Taiwanul nu e o piesă esențială pentru Statele Unite, care practic seamănă cu ceea ce a făcut Statele Unite prin ambasadoarea americană din Bagdad cu Saddam Hussein când i-a spus că poate să atace Kuweitul, în ʼ90. Adică, din moment ce lucru ăsta apare public, înseamnă că putem pricepe și că li s-a transmis chinezilor într-un fel, fraților luați Taiwanul. Oricum în urmă cu două-trei luni americanii anunțaseră că nu mai pot apăra Taiwanul și că trebuie să-și reorienteze strategia de război de gherilă în interior, în interiorul Taiwanului ocupat de China. Iar China are interese, în primul rând simbolice majore, cum a avut și Rusia cu Crimeea, de a prelua Taiwanul, dar are și interese economice pentru că acolo se produc cele mai multe componente pentru calculatoare, de care China are nevoie. Adică și economic China are mare nevoie de Taiwan, să și-l adauge. Și, mă rog, Taiwanul e China, asta o știe toată lumea.

Cozmin Gușă: Noi vedem și tu sugerezi că sunt o serie de retrageri și cedări ale americanilor de pe mai multe fronturi, începând cu Afganistanul, posibil și cu Taiwanul acum, uite, surpriza zilei, să vedem dacă va rămâne sau nu. Ce rămâne de discutat în afara trebii militare?

Petru Romoșan: Nu trebuie uitat în plus că America are datorii imense, iar China deține o foarte importantă parte a datoriei americane.

Cozmin Gușă: Datoria publică, da.

PUTIN FOLOSEȘTE ÎNTÂLNIREA CU BIDEN CA SĂ-ȘI MĂREASCĂ POTENȚIALUL DE NEGOCIERE CU CHINA.

Petru Romoșan: Care e un instrument de presiune și de negociere foarte important. Pentru că marile probleme care se arată la orizont în America, pe lângă cele care există deja în legătură cu alegerile, cu Donald Trump, cu răscoala rasialistă, cu Cancel Culture. Marile probleme care se arată pentru americani sunt căderea dolarului, care se anunță în următoarele luni, căderea burselor, care poate fi simultană. Și Rusia, de exemplu, la ora asta a anunțat că într-o lună nu va mai avea rezerve în dolari absolut deloc, dar și că rezerva în lira sterlină britanică, care e asociat principal al Americii, va fi redusă la jumătate. În schimb, vor crește rezervele în yuan-ul chinez, în euro și în aur. Războiul ăsta al monedelor va avea loc nu peste mult timp. Americanii știu cel mai bine lucru ăsta, ei depind foarte mult de puterea dolarului.

Cozmin Gușă: Practic tu sugerezi acum că întâlnirea Putin-Biden este o  întâlnire în care partea americană încearcă să câștige timp și înțelegere.

Petru Romoșan: De fapt SUA e partea slabă, că de asta spuneam Losers take all și Winners take nothing.

Cozmin Gușă: Deci e partea slabă și încearcă să câștige și timp și încearcă să câștige și niște indulgențe pe linie militară, unde dacă este real acest avans tehnologic de peste 10 ani al rușilor în fața americanilor, e limpede că pe fondul problemelor interne pe care americanii le au acasă, ei nu pot să țină pasul, să egaleze „scorul”, pentru că au nevoie de bani ca să investească  în economie, unde presiunea este foarte puternică, iar treaba cu declinul dolarului și decizia Rusiei deocamdată de-a muta pe yuan și euro plus aur, aceasta vine să dezvăluie un joc în care practic Statele Unite au ajuns în defensivă. Dar întrebarea mea este cum crezi că va profita Putin de această întâlnire, în această defensivă americană pe care, dacă o știm noi, bineînțeles că partea rusească o știe cu siguranță.

Petru Romoșan: Știe mult mai multe decât știm noi.

Cozmin Gușă: Deci cum crezi că va acționa Putin și ce-ar avea de obținut el?

Petru Romoșan: Să subliniez că întâlnirea este doi la doi, pentru că Biden nu poate susține singur o întâlnire, va fi dublat de Antony Blinken.

Cozmin Gușă: Alt lucru care declasează într-un fel puterea americană, să ai un președinte care nu e capabil să țină o întâlnire unu la unu cu un alt lider mondial, nu-i vreun avantaj …

Petru Romoșan: Relațiile SUA-Rusia au ajuns atât de jos cum n-au fost niciodată în ultimii 70 de ani, încât trebuia făcut ceva ca să nu se degradeze încă mai mult, iar astea sunt declarațiile oficiale rusești. Ce cred eu personal că ei urmăresc,  studiind politica și strategia rusești, ei sunt și mari șahiști totuși, cred că rușii vor să-și maximizeze prețul în negocierea cu partenerul chinez, de fapt. Să le arate chinezilor direct că uite, noi suntem doriți de americani, ăia vor să ne ia de lângă voi, deci cum facem, ce mai negociem?

Cozmin Gușă: Adică practic Putin urmărește să upgradeze relația Rusiei cu China și să se așeze pe un scaun mai înalt la viitoarea negociere pe care o va avea cu președintele Xi.

Petru Romoșan: Întâlnirea lui Putin cu Xi va fi peste mai puțin de o lună, și asta e întâlnirea cu adevărat importantă, acolo se vor întâmpla lucruri. Summit-ul ăsta, dacă îl compari cu întâlnirile dintre Reagan și Gorbaciov când se negocia chiar și căderea comunismului, pare banal.

Cozmin Gușă: Și era tot la Geneva.

Petru Romoșan: Da, și se discuta și unirea Germaniei, plus și alte lucruri. Ce poate să le dea azi America rușilor? Poate să dea Ucraina, nu poate. Poate să dea România și Bulgaria? Poate să dea țările comuniste?

SUA ÎNCEARCĂ NEUTRALIZAREA RUSIEI, ȘTIIND CĂ RUȘII NU ATACĂ ÎN MOD TRADIȚIONAL.

Cozmin Gușă: La asta vreau să ajungem imediat. Aș vrea totuși să previzualizăm în două minute, și după aia să trecem la subiectul Ucraina și România, cam la ce te aștepți tu să apară ca și concluzii publice?

Petru Romoșan: Tot din studiile astea pe care le-am făcut prin sursele deschise, pot zice că ce se poate reuși cu adevărat e punerea în lucru a câtorva dosare, în principal militare, pentru că discuția dintre America și Rusia e militară de fapt, cum ziceam. Până la urmă Rusia a reușit să se înarmeze și să aibă câteva arme teribile, care par că nu pot fi contrate în momentul ăsta de americani, deci americanii vor încerca să-i neutralizeze pe ruși știind un lucru foarte simplu: că rușii nu atacă. Ca și chinezii, care nici ei nu au făcut războaie în afara spațiului lor, istoric vorbind, așa cum Rusia n-a atacat pe nimeni. Rusia a fost atacată și după care a ajuns ea la Paris, dar întâi a venit Napoleon în Rusia, nu? Deci Rusia a fost atacată de Hitler și după care a ajuns ea la Berlin. Ei au un spațiu imens și sunt preocupați numai de vecinătățile imediate.

Cozmin Gușă: Care gardează spațiul lor, ei sunt totuși o altă lume, sunt cea mai mare țară din lume.

Petru Romoșan: Da, e cât o lume, este o șesime de pe Glob, vorba veche. Americanii sunt dintr-o ramură mai agresivă, de fapt, deși propaganda lor care le dublează forța armamentului, e și ea cea mai bună din lume. Tot timpul îți arată că albul e negru și negru e alb și majoritatea lumii îi și cred, dar nu toți.

Cozmin Gușă: După alegerile americane nefericite din 2020 s-a diluat foarte mult mesajul american și credibilitatea democrației din Statelor Unite. Asta este și problema noastră pe care o discutăm imediat. Deci stăm să ne uităm astăzi să vedem care or să fie concluziile formale, deși tu ne-ai descurajat acuma în sensul că problematica este mult prea grea ca să fie expusă public, deci o să avem ca și concluzii publice probabil un soi de gargară cum a ieșit și de la G7, și cum a ieșit și de la Summit-ul NATO.

PARE CĂ SUA ESTE CONDUSĂ DE BARACK OBAMA, PRIN INTERMEDIUL UNUI BIROU POLITIC CLANDESTIN, BIDEN CONTINUÂNDU-ȘI MANDATUL DE SECUNDANT AL FOSTULUI PREȘEDINTE DE CULOARE.

Petru Romoșan: Apropo am niște informații pe care le dă celebrul Pepe Escobar, care e cel mai important editorialist pe zona Asia, axa China – Rusia, el scrie la Asia Times și povestește ce s-a întâmplat la scrierea declarației finalela G7, în care America și Marea Britanie, secondați un pic de Canada, dar mai puțin, voiau să facă o declarație foarte dură împotriva Chinei, la care Japonia practic a dispărut, nu vrea să spună nimic pentru că ea e foarte aproape acolo, și foarte speriată pentru că știe puterea imensă a Chinei de astăzi. Cele trei state UE, adică Germania, Franța, Italia erau împotrivă și au atenuat-o, au făcut apă chioară, cam asta s-a întâmplat, iar după ce s-au scos internetul și telefoanele, au și țipat unii la alții.

Cozmin Gușă: Și ei sunt oameni, deh. Unii chiar sunt, să spunem, mai puțin pregătiți, din nefericire, sau cu capabilitățile mai reduse decât noi doi sau alții care ne ascultă.

Petru Romoșan: Voiam să dăm o turnură mai concretă acestor vorbe și…

Cozmin Gușă: Este foarte important, pentru că tocmai de aia facem aceste discuții ca să ne ferim de formalismul și minciuna, s-o spunem de-a dreptul, colportate prin presa main-stream care este controlată, într-un mod ireverențios de-a dreptul, ba de către corporații, ba de către diverse servicii de intelligence.

Petru Romoșan: Cu 46 de milioane de lei date de stat televiziunilor și radiourilor.

Cozmin Gușă: În România, da. Problema chineză am abordat-o așa că acest capitol nu-l mai discutăm special în acest moment, a fost limpede felul în care ai proiectat ce se va întâmpla, ca și consecințe ale acestei întâlniri, pe linia chineză și proiectata întâlnire dintre Xi și Putin.

Capitolul Ucraina care a înfierbântat foarte mult regiunea și tensiunile între Putin și Biden, în acel context l-a făcut Biden criminal pe Putin, în contextul creșterii tensiunilor din Ucraina, pe care tu le-ai studiat foarte bine, am și citat, am și publicat la Solid News, dar și în altă parte au fost publicate, și de unde Statele Unite s-au retras într-un mod rușinos. Crezi că Ucraina va fi un capitol important al discuțiilor și că acest lucru se va implementa în mod vizibil în următoare perioadă?

Petru Romoșan: Ucraina poate deveni oricând monedă de schimb în discuțiile dintre SUA și Rusia într-adevăr, nu de alta dar totuși, s-o spun de-a dreptul chiar dacă sună dur, e o țară rusească, totuși. Acolo majoritatea vorbesc rusește, peste 50% sunt ruși, Kievul e leagănul civilizației rusești.

Cozmin Gușă: Sigur, Rusia albă.

Petru Romoșan: Deci comedia cu președintele actual, care a trecut dintr-o telenovelă în care juca rolul de președinte, direct în postul real de președinte, nu cred că poate continua foarte mult, e prea slab, totuși. Ce e interesant e că oamenii care au făcut Maidanul în 2014, Victoria Nuland

1 COMMENT

  1. Cozcovin isi continua munca de a lansa fakeuri. Acum sta de vorba cu un alt maestru in fakeuri de la activnews…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here