Petrolul se va scumpi cu 15% dacă marii producători se înţeleg să pompeze mai puţin, spun iranienii

0
1773
Petrolul se va scumpi

Iranul a fost până acum principala piedică în încercarea cartelului OPEC de a limita producţia, fiindcă ţara vrea să-şi recâştige cota de piaţă pierdută când sancţiunile i-au interzis să exporte petrol.

Membrii cartelului au acceptat săptămâna trecută ca Iranul să nu taie producţia, ci să aibă mai degrabă o limită superioară peste care să nu poată trece.

În afara OPEC, şi Rusia e optimistă ca marii producători vor ajunge la primul acord de tăiere a livrărilor din ultimii opt ani. Aşa se face că astăzi barilul de petrol a atins pe burse cel mai mare preţ din ultimele 3 săptămâni. Scumpirea peste pragul de 55 de dolari s-ar întâmpla într-o perioadă în care dolarul e deja mult mai mai puternic, săptămâna trecută atingând chiar maximul ultimilor 13 ani şi jumătate.

Acordul are șanse mici de realizare

Totuşi, speranţa petroliştilor că vor scumpi ţiţeiul ar putea fi deşartă, cred analiştii de la Barclays. Un acord între producători are şanse mari să fie limitat, date fiind neînţelegerile din interiorul OPEC; şi chiar dacă se ajunge totuşi la cote stricte de producţie, americanii vor profita de situaţie şi vor creşte propria producţie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here