A fost finalizat studiul geotehnic pentru capetele celei mai aşteptate autostrăzi din România, Sibiu-Piteşti

0
2322
A fost finalizat studiul geotehnic pentru capetele celei mai aşteptate autostrăzi din România, Sibiu-Piteşti

Studiul geotehnic pentru secţiunile 1 şi 5 ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti a fost finalizat şi predat săptămâna trecută, au spus reprezentanții companiei care s-a ocupat cu efectuarea acestuia.

Investigaţiile geotehnice pentru loturile de la capetele acestei şoselei de mare viteză ce va traversa munţii, respectiv Sibiu – Boiţa şi Curtea de Argeş – Piteşti, au fost finalizate, potrivit directorului general al Geostud, Petru Nicolae.

Nu fusese aprobat traseul final

Geostud se ocupă de realizarea investigaţiilor geotehnice din cadrul studiului de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti. Ministrul Transporturilor va susţine marţi o conferință de presă pe acest subiect.

La finele lunii august, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmaşa CNADNR, anunța că invesyigațiile Geotehnice erau realizate în proporţie de aproximativ 75% pe secţiunea 1 Sibiu – Boiţa şi de aproximativ 80% pe secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.

Tot atunci, CNAIR preciza că pentru secţiunea 4, Valeni – Curtea de Argeş, investigațiile geotehnice în teren erau realizate în proporţie de aproximativ 35%.

De asemenea, pentru secţiunea 2 Boiţa – Racoviţa şi secţiunea 3 Racoviţa-Văleni, nu fusese aprobat încă traseul final al autostrăzii.

„Traseul va putea fi avizat după finalizarea Raportului de Analiză Multicriterială etapa 2, Raport care a fost revizuit de către Proiectant şi este în analiză la CNADNR şi Jaspers”, mai spuneau atunci reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Va scoate la licitație lucrarea în martie 2017

Investigaţiile geotehnice reprezintă o componentă importantă a studiului de fezabilitate. După definitivarea acestuia, CNAIR va putea scoate la licitaţie proiectarea autostrăzii şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor.În cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, oficialii de la Drumuri iau în calcul posibilitatea de a nu mai merge la pachet cu toate loturile, având în vedere că porţiunile de drum din munţi sunt mai dificil de realizat, şi nici cu proiectare şi execuţie pe acelaşi contract.

„Evaluăm posibilitatea de a lansa loturile independent”, a declarat anterior pentru Cătălin Homor, şeful CNAIR, care estimează că în martie anul viitor vor fi scoase la licitaţie contracte pentru Proiect Tehnic (PT) şi Autorizaţie de Construire (AC) pentru loturile 1 şi 5.

Vor fi deschise separat

Deşi vor fi scoase la licitaţie separat, loturile din autostrada Sibiu-Piteşti vor putea fi deschise circulaţiei la finalizarea construirii fiecăruia, întrucât au noduri de descărcare la capete, a mai explicat Cătălin Homor.

Sibiu – Piteşti este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, inclusiv de către cea mai mare companie din ţară, Dacia, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional. Termenul estimat de autorităţi pentru finalizarea acesteia este 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here