Peste 3.300 de români s-au asigurat voluntar la pensie în cursul primelor nouă luni ale anului 2018

0
907

Oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) au spus pentru Economica.net că cei mai mulţi au plătit contribuţia de asigurări sociale la salariul minim pe economie şi sunt din Bucureşti, Constanţa şi Argeş.

Cel mai mare venit lunar pe care un român şi l-a asigurat la pensie din proprie iniţiativă se ridică la 50.562 lei, bărbatul e din Argeş şi achită voluntar Casei de Pensii peste 12.640 de lei lunar.

Al doilea cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie se ridică la 30.000 de lei lunar şi e al unui brăilean. În topul celor mai mari venituri lunare asigurate voluntar la pensie urmează cel al unui arădean, de 20.810 lei lunar, cel al unui bucureştean, de 20.237 lei lunar, şi al unui argeşean, care plăteşte CAS aplicată la un venit lunar de 17.533 lei lunar, au spus pentru Economica.net oficialii CNPP.

Veniturile asigurate voluntar sunt, fie ca să obţină pensie pentru limită de vârstă, fie ca să-şi completeze venitul asigurat, folosit la calculul pensiei.

Dacă nu lucraţi, dar vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, puteţi să încheiaţi voluntar cu Casa de Pensii din judeţul în care aveţi domiciliul un contract de asigurare socială. Acest contract poate fi încheiat şi de către oamenii care vor să-şi completeze venitul asigurat, utilizat la stabilirea pensiei.

De asemenea, avocaţii, notarii, personalul clerical şi cel asimilat cultelor din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele interesate să se asigure voluntar la pensie încheie cu Casa Teritorială de Pensii un contract de asigurare socială în care aleg venitul asigurat la care vor plăti lunar CAS. Acest venit lunar trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Plata CAS se face lunar, în contul Casei de Pensii cu care a încheiat contractul de asigurare socială. Plata se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, au explicat oficialii CNPP pentru Economica.net.
Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Teritorială de Pensii.

De la începutul anului până la 1 octombrie 3.332 de români au încheiat voluntar contracte de asigurare socială, în baza Legii nr. 263 din 2010, cu modificările şi completările ulterioare, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice. Numărul persoanelor care au încheiat acest tip de contract cu Casa de Pensii coincide cu numărul contractelor încheiate în perioada antemenţionată, reiese din datele remise Economica.net de către CNPP.

Casele de Pensii au încasat peste 232 milioane de lei în primele nouă luni 2018 de la românii care s-au asigurat la pensie din proprie iniţiativă.

“Suma încasată în 2018, reprezentând obligaţii de plată în baza contractelor de asigurare socială, încheiate facultativ în 2018, precum şi a celor încheiate anterior şi aflate în executare, este de 232.689.257 lei”, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Vârsta medie a persoanelor care au încheiat facultativ contracte de asigurare socială în cursul anului 2018 este de 47 de ani, au mai spus oficialii CNPP.

Din aprilie 2018, cei care se asigură voluntar la pensie plătesc CAS aplicată la un venit ales care trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Aproape 3.000 de oameni au ales să achite CAS la salariul minim pe economie, pentru a se asigura facultativ la pensie.

În perioada 1 aprilie – 1 octombrie 2018, 2.972 de persoane s-au asigurat facultativ în baza contractului de asigurare socială, plătind contribuţia de asigurări sociale la valoarea salariului minim brut pe ţară, garantat în plată, au menţionat oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Începând din 1 aprilie 2018, persoanele care încheie voluntar contracte de asigurare socială plătesc CAS la un venit ales care trebuie să fie cel puţin cât salariul minim brut pe economie. Tot de atunci nu mai există plafon maxim al venitului înscris în contractul de asigurare socială.

Cele mai multe contracte de asigurare socială, încheiate facultativ de români în acest an, sunt înregistrate la Casele de Pensii din Bucureşti (493 de contracte), Constanţa (241 de contracte), Suceava (153), Argeş (147), Iaşi (140), Prahova (135), Dâmboviţa (117), Dolj şi Cluj (câte 110 contracte în fiecare judeţ), Galaţi (98 de contracte), au comunicat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here