Pentru a opri creşterea ROBOR, BNR a inundat piaţa cu bani

0
1062

Pentru a opri creşterea indicilor ROBOR, Banca Naţională a României a făcut a opta operaţiune repo din acest an şi cea mai mare din ultimii 17 ani, de când sunt afişate datele de pe site-ul instituţiei: 16,65 miliarde de lei.

Anterior, cea mai ridicată operaţiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% şi o scadenţă la 7 zile.

Economiştii se aşteptau la operaţiunea repo, care reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 3,34% pe an, de la 3,38% pe an, vineri.

BNR a mai organizat la începutul acestei luni o operaţiune de tip repo prin care a oferit băncilor 9,7 miliarde de lei.

În luna septembrie, BNR a realizat trei operaţiuni de tip repo, prin care a oferit băncilor 16,9 miliarde de lei.

Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here