Orice posibilitate isi are “posibilitatea” ei

0
1610

Sau putem spune Sadam redivivus – cu Scudurile lui și care a terminat în groapă.  Lecția asta este încă proaspăta în mințile noastre – și ale lor!!

Atacul Iranian asupra bazelor americane este – fără îndoială, un atac la înțelegere, un atac unde Ayatollahii își păstrează fața cu credincioșii furioși, iar America nu are de ce să riposteze pentru că nu-s pierderi de vieți omenești… etc, etc.  Iranienii au fost și rămân oameni foarte inteligenți, cu multă înțelepciune – deși extremismul religios e același oriunde, și la ei și la noi și… peste tot – blochează gândirea și expresia firească.

O vorbă veche pe-aici spune că – a apărut un polițist nou în oraș (there’s a new cop in town), cu extraordinara diferență că acest polițist este acum… mai mult decât unul, sunt doi polițiști – la vedere, de care se teme și ascultă mai toată lumea – Trump și Putin și-au dat mâna pe Orientul Mijlociu. Așadar, răzbunarea iraniană – marea și formidabila răzbunare care urma să fie – a fost de fapt un show bine pus la punct, unde Iranul înțelege și arată că nu mai e ce-a fost. Rusia a fost și rămâne tăcută – dar sunt sigur că neanunțata vizită a lui Puțin la Damasc și Istanbul, are mai mult de-a face cu criza Iraniană decât cu vreun raport anual al situației din Siria care trebuia prezentat direct și neapărat lui Putin în persoană – și asta tocmai acolo…  Astăzi la Istanbul are loc calmarea micuțului Hitler care-și dorește puterea absolută în Orientul Mijlociu – măcar atâta, dacă Germania și restul Europei sunt încă prea acre pentru el… Sunt multe de spus pe-aici, dar important este înțelegerea asta fără precedent – mai puțin în timpul războiului – dintre America și Rusia.  Poate că ambele puteri înțeleg că sunt – la rândul lor, jucate de interesele altora, prea des și prea periculos pentru ambele țări.

Acuma, jumătate glumind – dar numai jumătate! – nu mi-aș face cruce cu două mâini să aud mâine-poimâine că Siria devine parte din Federația Rusă…  un lucru la fel de important pentru Americani și Israel, cât este pentru Saudiți – o pace cam trasă de păr, dar o pace sigură – și ce poate fi mai “trasă de păr” decât conflictul care ține lumea pe loc de la război încoace?  Orice posibilitate are posibilitatea ei – se zice pe-acolo pe la masa aia verde mare și frumoasă…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here