Numărul proprietăţilor comerciale (birouri, malluri, spaţii logistice) disponibile la vânzare în România este în creştere, iar valoarea tranzacţiilor aflate acum în diferite stadii de negociere cumulează circa 630 mil. euro, adică 70% din volumul tranzacţionat în tot anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

0
1751
Legea dării în plată

”Există o diferenţă importantă între randamentele ce pot fi obţinute din investiţii în România comparativ cu cele din Polonia şi Cehia. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte finanţarea bancară, termenii şi condiţiile s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din ţările mai mature din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets în cadrul JLL Romania.

Nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piaţa industrial acestea sunt de 9%.

”În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, uşoare scăderi şi pe birouri şi retail, ceea ce se va traduce într-o creştere a preţurilor”, a declarat Silviana Petre Badea.

Valori mari de tranzactionare

Volumul investiţiilor imobiliare înregistrate pe piaţa românească anul trecut este estimat de brokeri la aproape 900 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de cifrele din 2015. Volumul mai mare se datorează valorilor mai mari de tranzacţionare, în contextul în care numărul deal-urilor a fost uşor mai redus.

Bucureştiul a cumultat peste 70% din volumul total al investiţiilor, mai puţin decât în 2015, tendinţă care arată o oarecare îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele mari din ţară.  Tranzacţiile cu spaţii de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail şi industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare.

Cele mai importante tranzacţii încheiate anul trecut au fost achiziţia a 26,88% din acţiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro; achiziţia P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiţii al statului Singapore, în cadrul unei tranzacţii pan-europene a P3; şi preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru un total de 100 milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie cu un singur activ realizată în afara Bucureştiului, după criza economică.

Anul trecut a marcat intrarea unor nume noi pe piaţa imobiliară locală, fie prin achiziţia unor platforme regionale, fie prin preluarea unor active individuale. Printre aceştia Logicor (divizia industrială europeană a Blackstone), GIC, PPF şi Growthpoint.

7% din tranzactiile din Europa Centrala şi de Est

Volumul de investiţii imobiliare înregistrate în România reprezintă 7% din rezultatul Europei Centrale şi de Est, care a cumulat tranzacţii de peste 12,5 mld. euro în 2016. De altfel, creşterea de 42% a volumului de tranzacţii, comparativ cu 2015, a marcat cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007 încoace (15,81 miliarde de euro).

Anul 2016 a fost unul al recordurilor la nivelul majorităţii ţărilor din regiune, în Cehia şi Slovacia înregistrându-se maxime istorice, în timp ce volumele din Polonia, Ungaria şi Europa de Sud-Est au avut de asemenea niveluri record.

Polonia a atras 36% din volumul investiţiilor in regiune, aceasta fiind urmată de Cehia cu 29%, de Ungaria cu 13%, de regiunea Europei de Sud-Est – 8%, de Romania – 7% şi de Slovacia cu 7%.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here