Nordul Capitalei, cea mai căutată zonă imobiliară din România, ocupată aproape integral

0
951

Zona situată lângă stația de metrou Aurel Vlaicu, la intersecția bulevardelor Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Calea Floreasca, continuă să fie cea mai efervescentă zonă imobiliară din România, dezvoltându-se rapid drept noul centru de afaceri al Bucureștiului, iar stocul existent fiind aproape integral ocupat.

Rata de neocupare în această zonă este sub 2%. Zona include 5 clădiri în construcție, dintre care trei clădiri de birouri, viitorul hotel de 4 stele Courtyard by Marriott cu 259 de camere și săli de conferință, anunțat în premieră de Profit.ro, respectiv ansamblul rezidențial Aviației Towers cu 235 de apartamente, indică un raport realizat de compania imobiliară Activ Property Services.

În ultimii 10 ani, majoritatea fostelor platforme industriale aflate în zonă au fost redezvoltate în proiecte imobiliare, clădiri de birouri și centrul comercial Promenada Mall, schimbând radical profilul zonei. Intersecția include acum cele mai înalte clădiri din România, Sky Tower (36 etaje+tehnic) și Globalworth Tower (26 etaje), alături de alte clădiri cu 6-19 etaje.

Stocul existent de birouri depășește 370.000 metri pătrați, fiind a doua cea mai mare concentrare de birouri din București, depășită doar de zona învecinată Dimitrie Pompeiu (430.000 metri pătrați). Peste 95% din suprafața de birouri a fost livrată în ultimii 10 ani, creșterea zonei începând în 2009-2010 și accelerând între 2013-2016.

Cea mai intensă activitate a fost înregistrată în 2016, când au fost livrate clădiri de birouri cu o suprafață de peste 120.000 metri pătrați. Stocul de birouri va continua să crească și are potențial să depășească jumătate de milion de metri pătrați în următorii 3 ani. Trei clădiri noi (Equilibrium 1, Oregon Park – clădirea 3, Zone 313), însumând 51.500 metri pătrați, sunt în construcție și urmează să fie livrate anul viitor, iar alte 4 clădiri, totalizând 85.000 metri pătrați, sunt anunțate până la sfârșitul anului 2021.

Centrul comercial Promenada Mall urmează să fie extins cu peste 62.000 metri pătrați, de spații comerciale și birouri, urmând să devină a doua destinație majoră de cumpărături din nordul Bucureștiului. După mai multe amânări, proiectul este estimat pentru deschidere în 2021. Zona concentrează sediile unor companii precum Oracle, Raiffeisen Bank, Vodafone, Orange, Carrefour, PwC, Huawei sau Kellogg și atrage zilnic peste 40.000 de angajați.  Rata de ocupare a stocului existent depășește 98%, majoritatea clădirilor fiind integral ocupate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here