Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, se lupta cu morile de vant: chiar daca au crescut salariile medicilor, acestia inca mai cer „spagi” pentru a-si face datoria

0
1226

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat azi ca problema spagilor din spitale nu a fost inca rezolvata, chiar daca salariile medicilor au fost marite. Feedbackul primit in acest sens a fost unul negativ. Lumea inca plateste „informal” medicii, uneori pentru ca asa vor pacientii, alteori pentru ca actul medical este conditionat chiar de catre medici, pentru a le rezolva problemele de sanatate.

“Din păcate, am un feedback negativ. Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. M-ar fi interesat dacă actul medical este condiţionat, deşi nu cred. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul. Noi toţi să facem asta – să nu mai dăm”, a afirmat Sorina Pintea.

Se pare ca pacientii sunt obisnuiti sa ofere bani in spitale “pe unde apuca”, incepand de la medici si pana la asistene, infirmiere si chiar si paznici si liftieri. Spagile ajung la cateva sute de lei pentru o simpla consultatie  si chiar mii de euro, in cazul unei interventii chirurgicale mai complicate.

Un alt subiect abordat de catre aceasta sunt chestionarele pe care pacientii le completeaza in urma actelor medicale de care au beneficiat. Chiar daca acestea sunt 100% anonime, oamenii inca nu au incredere sa dezvaluie adevaratele pareri despre cum au fost tratati intr-o incinta spitaliceasca.

“Chestionarele (de feedback – n.red.) au fost introduse în 2016 şi dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerul Sănătăţii publicăm rapoarte trimestriale, funcţionează, dar din păcate oamenii nu au încredere în anonimatul respectivului chestionar. El este foarte safe.”
Piatadespaga.ro este o platforma creata care ofera o “harta a spagilor”, unde se arata cat si unde este nevoie sa dai pentru ca medicii sa isi faca datoria, precum si medicii si spitalele care nu primesc asa vestita “spaga”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here