Cea mai slabă evoluție a economiei din toamna lui 2015 până în prezent

0
1054
03A1XPWM; 03A1XPWM

Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania, la o conferință pe teme bancare organizată de OxygenEvents, a explicat:

”​Probabil că începând de anul viitor economia va evolua sub potențial. Datele preliminare indică o decelerare a ritmului anual al economiei, cea mai slabă evoluție din trimestrul al treilea  2015, în decelerare de la 6.7% în T4 2017. Poziția externă economiei a continuat să se deterioreze în primul trimestru.  După ce faza de vârf – determinată puternic de politicile prociclice din sfera fiscal-bugetară și de venituri- își epuizează impactul, evident că acest lucru se observă în dinamica PIB”.

BT și-a redus estimările de creștere a economiei pentru acest an la 4.7%.

”Considerăm că această evoluție a fost determinată de temperarea cererii interne și de deteriorarea cererii externe nete. Conform scenariului macroeconomic central dinamica anuală a PIB s-ar putea tempera de la 6.9% în 2017 la 4.7% în 2018”, a mai spus Rădulescu.

Nu doar BT, ci și ING și BCR au trecut la revizuirea estimărilor de creștere economică pentru acest an. ING Bank a revizuit de la 4,7% la 3,5% prognoza de creștere economică în 2018, așteptându-se ca BNR să nu mai majoreze dobânda cheie în acest an. De asemenea, economiștii ING estimează dificultăți mult mai ridicate pentru Guvern să atingă ținta de deficit, în contextul unei evoluții mai slabe a economiei. BCR a revizuit, de asemenea, prognoza de creștere de la 4,7% la 4,1% pentru acest an.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here