Ministru: Când s-a adoptat OUG privind transferul contribuţiilor nicio multinaţională nu a părăsit România, dimpotrivă, investiţiile străine au crescut

0
765

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie 2018, proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare. Printre măsurile anunţate se află:

*înfiinţarea unui Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare,

*plafonarea preţului pentru gaze naturale şi energie electrică la 68 de lei/MWh, în următorii trei ani pentru consumatorii casnici,

*impozitarea activelor bancare dacă ROBOR depăşeşte 2%,

*impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie,

*impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom,

*aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc.

Toate aceste prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a declarat într-o conferinţă de presă că reacţiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanţa de Urgenţă adoptată sunt similare cu cele referitoare la transferul contribuţiilor, însă nicio multinaţională nu a părăsit România, ci, dimpotrivă, investiţiile străine au crescut.

Ministrul a fost întrebat cum comentează reacţiile negative ale patronatelor, care au condamnat, la unison, prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Executiv.

Eu cred că, printr-un dialog susţinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicăm într-un mod foarte corect aici în minister, vor reuşi să explice aceste măsuri pe care Guvernul României doreşte să le ia. Îmi aduc aminte că la fel s-au întâmplat lucrurile şi când a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat şi transpunerea directivei 1164 şi apoi, printr-un dialog susţinut, am reuşit să explicăm şi lucrurile au intrat în normal. Ţineţi minte că atunci toată lumea spunea: „Nu vor mai fi investiţii străine, gata! România va fi părăsită! Multinaţionalele pleacă!”. Nu a fost adevărat. Anul acesta am avut o creştere a investiţiilor străine şi este cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe după criza din 2008”, a spus Ştefan-Radu Oprea, conform Agerpres.

El a precizat că, în ceea ce priveşte plafonarea preţului gazelor la producător, există anumite discrepanţe, având în vedere faptul că România este o ţară producătoare de gaze şi nu se poate compara cu pieţele din jur.

Atâta timp cât raportul dintre costul de producţie şi preţul de vânzare este mai mare de trei ori, este un dezechilibru, este o chestiune care nu este tocmai onestă faţă de clientul casnic. Plafonarea preţului de producţie la o valoare pe care producătorii – vorbim de un oligopol, sunt doi producători – îl conveniseră mai demult, dar între timp preţurile au crescut într-un mod care nu a ajutat industria românească în rezolvare”, a precizat Oprea.

Întrebat cum va afecta „taxa pe lăcomie” sectorul bancar, în condiţiile în care mediul de afaceri şi chiar programele guvernamentale se bazează în mare parte pe împrumuturi bancare, ministrul a arătat că statul nu îşi doreşte să câştige bani din această taxă.

Este o taxă din care Guvernul României nu doreşte să câştige bani, este o nontaxă, e o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă şi aşa vom ajuta mediul de afaceri”, a precizat Oprea.
De asemenea, întrebat dacă toate aceste măsuri au avut un studiu de impact, el a răspuns: „Sigur că sunt studii făcute, eu ştiu că aceste lucruri au fost evaluate foarte bine de către ministerele avizatoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here