Ministerul Transporturilor propune investiţii de 1,53 miliarde de lei anul acesta pentru metroul bucureştean. Cei mai mulţi bani, 788 milioane de lei, sunt pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon

0
1527
Ministerul Transporturilor

Cele mai mari investiţii la metrou în 2017 sunt alocate pentru Magistrala 5, etapa I Drumul Taberei – Universitate: 650 milioane de lei şi Tronson Universitate – Pantelimon: 138 milioane de lei, după cum reiese din anexa Ministerului Transporturilor la proiectul de buget pe 2017. Acest buget este însă sub nivelul celui solicitat anul acesta de catre conducerea Metrorex pentru Magistrala 5, respectiv de 846 milioane de lei. Conform celor mai recente estimări, lucrările la secţiunea Râul Doamnei – Eroilor ar putea fi gata în prima parte a anului viitor.

De asemenea, pentru modernizarea instalaţiilor pe majoritatea magistralelor actuale de metrou se alocă anul acesta 187 milioane de lei.

Din anexa MT mai reiese că pentru finalizarea noilor staţii Laminorului şi Străuleşti, de pe Magistrala 4, este prevăzuta pentru 2017 suma de 53 de milioane de lei. Pe de altă parte, într-un comunicat al Guvernului privind Bugetul pentru 2017, pentru finalizarea Magistralei 4 de metrou București se menţionează suma de 325 milioane de lei. Este posibil ca alocarea suplimentară să vizeze extinderea Magistralei 4 pe tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu.

Pentru Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, Guvernul alocă anul acesta 51 de milioane de lei.

Separat, în cazul Magistralei 2, Pipera – Berceni, sunt prevăzute cheltuieli de 20 milioane de lei. Aici ar putea fi inclus noul acces de la staţia Tineretului.

Totodată, Guvernul mai alocă 2 milioane de lei facilităţilor pentru accesul persoanelor cu handicap în reţeaua de metrou. Aici ar putea fi inclus proiectul liftului exterior de la staţia Tineretului.

Ministerul Transporturilor are anul acesta un buget de 13,76 miliarde de lei, reprezenând 1,69% din PIB, mai mult cu 5,18 miliarde (60%) decât în 2016. Creditele de angajament totalizează 4,9 miliarde, astfel că suma totală alocată este de 18,66 miliarde de lei, adică 2,3% din PIB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here