Medicii de familie continua protestul. Incepand de azi, nu mai dau trimiteri si retete compensate

0
1082

Medicii de familie din toata tara nu renunta la protestul fata de finantarea asistentei medicale mult mai mica decat cea normala si birocratia care mai mult ingreuneaza decat sa ajute, din sistemul medical. Incepand de azi, acestia nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, lucru anuntat chiar de presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu.

„Din pacate, nu avem motive sa renuntam protest. Vom continua sa consultam oamenii pro bono, cei mai multi dintre noi, insa ceilalti vor incasa consultatiile. Nu vom mai da trimiteri si retete compensate, asta este obligatia Casei de Asigurari. Nu stim cat vom continua acest protest, pentru ca nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am incercat, am fost la discutii la Ministerul Sanatatii, dar totul a ramas la nivel de “se va face”, “Se va rezolva”, dar nu se stie cand. Va dati seama ca nu ne-am dorit sa se ajunga aici, dar alta solutie nu avem. Intr-adevar, cei mai afectati sunt pacientii, dar sunt afectati prin ceea ce se intampla in sistemul medical in general, nu doar prin protestul nostru”,  a declarat Rodica Tanasescu.

Sute de medici de familie, dar si pacienti au protestat pe data de 15 noiembrie in Piata Victoriei, fata de subfinantarea asistentei medicale primare si fata de „imposibilitatea de practica optima a medicinii de familie”, mentionand ca „sistemul va intra in colaps si va lasa milioane de pacienti fara ingrijirea medicala la care au dreptul in calitate de platitori de taxe si impozite”.

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au declarat  ca pana in acest moment nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protesteaza de aproape doua luni.

„Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacientilor sa le fie mai usor in sistem nu este nici macar inca la nivel de proiect. Finantarea asistentei medicale primare a fost tratata cu maruntisuri, suma alocata prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativa fata de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanta al medicilor de familie continua sa fie doar o promisiune, nefiind gasita o solutie. Suplimentarea fondurilor pentru buna functionare a centrelor de permanenta este inca doar o promisiune”, au afirmat reprezentantii celor doua organizatii reprezentante.

Pe langa toate acestea, protestatarii spun ca, in ultima perioada, medicii au fost intimidati si chiar amenintati de catre casele judetene de asigurari de sanatate, pentru a asigura depunerea unor „cereri fara valoare, neprevazute in contract si pentru semnarea actelor aditionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fara ca pana acum aceste proceduri sa fi fost clamate ca ilegale”.

„Este hilar sa ameninti ca medicii de familie vor fi imediat inlocuiti, in conditiile crizei grave de personal si a incapacitatii caselor de a asigura macar medici inlocuitori. In aceste conditii continuam sa fim indreptatiti sa ne cerem drepturile si sa refuzam semnarea actelor aditionale. Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurari pana cand solicitarile lor vor fi luate in seama”, au declarat reprezentantii celor doua organizatii ale medicilor de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here