Italia se împrimută cu termen scadent peste 50 de ani

0
2725
Italia
Italia a mandatat băncile să gestioneze vânzarea unor obligațiuni guvernamentale cu scadența la 50 de ani, alăturându-se statelor europene care profită de pe urma dobânzilor scăzute, iar nivelul datoriei țării este extrem de ridicat.

cu scadența în martie 2067, au apărut de câteva luni. Banca IMI, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan și UniCredit vor gestiona vânzarea de bonduri, un test pentru o țară din zona euro care vrea să beneficieze de costurile relativ scăzute de împrumut.

Rating BBB

Obligațiunile beneficiază de un rating ”Baa2/BBB minus /BBB plus” din partea agențiilor de evaluare financiară. emis obligațiuni guvernamentale cu scadența la 50 de ani. A treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere zero în trimestrul doi din acest an, comparativ cu un avans de 0,3% în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (Istat).

Datorie publică foarte mare

Un avans mai lent al PIB-ului va face dificilă reducerea datoriei publice a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro, după Grecia. Datoria publică a urcat anul trecut la 132,6% din PIB, respectiv 2.169 miliarde de euro. Analiștii apreciază că economia arată semne de redresare datorită creșterii încrederii în urma anunțării programului BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaționiste. De asemenea, scăderea prețului la țiței și deprecierea euro sprijină avansul PIB-ului Italiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here