FMI spune că România va avea cea mai mare creștere economică din UE în 2016 și 2017. Dorește un nou acord?

0
2601
fmi
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit, în creștere până la 5% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 4,2% cât prognoza în luna aprilie, potrivit celui mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.
FMI acordă României un ,,cec în alb,, și ne mângăie pe creștet. Conform prognozelor FMI, România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, urmată de Irlanda (4,9%). Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2% iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3,3%.
Încetinire în 2017

FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,8%, ușor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie, însă chiar și așa România va înregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa. Pentru 2018, FMI estimează că economia românească va înregistra o creștere de 3,3%.

Stăm bine la inflație

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările FMI au fost revizuite de la minus 0,4% în aprilie la minus 1,5%, astfel că România și Bulgaria vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce privește inflația medie anuală negativă. Pentru 2017 însă FMI estimează că prețurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creștere de 1,7%, urmând ca în 2018 să crească cu 2,5%.

De asemenea, FMI a revizuit în urcare și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2016, de la minus 1,7% în aprilie la minus 2%. Deficitul de cont curent se va accentua în 2017, când ar urma să ajungă la minus 2,8, față de minus 2,5% cât estima în aprilie, pentru ca în 2018 să treacă pragul de 3% din PIB, ajungând la minus 3,2%.

Scăderea ratei șomajului

O veste bună o constituie însă scăderea ratei șomajului, care potrivit FMI ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017. La nivel global, FMI și-a menținut estimările privind creșterea economiei mondiale în 2016 și 2017 la 3,1%, respectiv 3,4%, la fel cum estima în urmă cu trei luni.

4 miliarde de euro

În septembrie 2013, guvernul României a semnat cu FMI şi Comisia europeană un nou acord stand-by de tip preventiv. Acordul s-a derulat pe 2 ani, cu o valoare de 4 miliarde Euro concentrat pe continuarea reformelor începute în perioada acordului precedent. Scopul principal al încheierii acordului a fost de a continua implementarea măsurilor de reformă iniţiate în ultima perioadă (în domeniile energiei, transporturilor, sănătăţii, guvernanţei corporatiste în sectorul companiilor de stat), a consolida reuşitele acestor iniţiative, a reveni la o creştere economică robustă şi a spori competitivitatea în vederea adoptării, într-un orizont mediu de timp, a monedei euro, în conformitate cu programul de convergenţă.

Caracterul preventiv presupune că finanţările sunt disponibile pentru eventualitatea în care contextul macroeconomic extern ar suferi o înrăutăţire semnificativă. Autorităţile române nu au intenţionat să acceseze sumele disponibile, menţinând caracterul preventiv al acordului pe toata durata sa.

Mai semnăm un acord?

Acordul României cu FMI a expirat în data de 26 septembrie 2015. Momentan, autorităţile nu consideră necesară lansarea de negocieri în vederea unui potenţial nou acord stand-by de tip preventiv. Dar nu se stie niciodată ce se decide la Bruxelles și se aprobă la București.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here