Isărescu: “S-a ajuns la obsesia ROBOR”. Ce este, cum se calculează și de ce cresc ratele

0
952

Guvernatorul Băncii Naţionale a României afirma săptămâna trecută că discuţiile despre sectorul financiar au ajuns să fie dominate de “obsesia ROBOR”.

Persoanele care iau în prezent un împrumut bancar în lei cu dobânda variabilă de 100.000 de lei trebuie să plătească lunar o rată mai mare cu 200 de lei față de un același împrumut luat în primăvara anului trecut. Totul din cauza Robor. Însă ce este Robor, termen uzitat de bancheri, dar și de presă, însă atât de puțin cunoscut, inclusiv celor care se împrumută?

Ratele românilor cu credite în lei la bănci au urcat vertiginos, pe fondul creșterii indicelui robor.

ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate și este un indice de referinţă, reprezentând rata medie a dobânzii pentru creditele în lei. Nu este o invenție românească. Astfel, dacă vorbim de credite în Euro, atunci echivalentul este Euribor, iar la cele în franci elvețieni este Libor.

Cum se calculează indicele Robor                                                                               În pofida a ceea ce se crede, Robor nu este stabilit de Banca Centrală a României și nici măcar de băncile comerciale. Este calculat de Reuters pe baza operațiunilor efectuate de zece bănci comerciale și doar este comunicat de BNR. Procesul de stabilire zilnică pentru dobânda Robor se numește „fixing”.

Conform regulamentului, rata Robor pentru fiecare scadență este calculată de Reuters ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare bancă la „fixing” pentru depozitele atrase într-un interval de 15 minute înainte de fixing, după eliminarea extremelor.

Pachetul de bănci participante la „fixing” se stabilește la fiecare șase luni.

„Robor este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră”, spunea zilele trecute guvernatorul BNR bancherilor, explicând totodată pentru public mecanismele de calcul.

Însă tot atât de adevărat este și faptul că ratele practicate de bănci una față de alta variază în funcție de cantitatea de lei de pe piață. Aici în mod periodic BNR injectează lichiditate pe piață prin operațiuni numite Repo, ajutând la menținerea unor valori scăzute ale Robor.

Cum influenţează ROBOR ratele la banci?                                                                  Trebuie spus mai întâi că influența se simte doar la creditele în lei (cele în Euro fiind influențate de Euribor) și doar la cele cu dobândă variabilă.

Creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de nivelul Robor cu dobânda este constantă pe toată perioada de creditare. Creditele cu dobândă variabilă sunt credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii (cheltuieli operaționale plus profitul acesteia) la care se adaugă Robor.

Dobânda folosită de băncile creditoare este Robor la trei luni (3M), (cazul unui credit Prima casă,)  sau 6 luni (simbolizat 6M), dar există și dobânzi Robor la o săptămână, o lună sau 12 luni. Alegerea, Robor la 3 luni sau la 6 luni, este a băncii și depiunde și de tipul de credit acordat.

Majorările de Robor scot sute de lei din buzunarul împrumutaților. Dacă în primăvara anului trecut, până în vară, Robor la 3 luni era sub 1% acum se situează în jurul valorii de 3,5%. Creșterea de 2,5 puncte procentuale presupune un cost lunar în creștere cu 200 de lei în cazul unui împrumut de 100.000 de lei.

Spre desoebire de Robor dobânda interbancară la Euro, numită Euribor se află de ani de zile la valori negative, constante.

Potrivit datelor furnizate zilele trecute de către CFR România (asociația analiștilor financiari), Robor ar putea atinge valoarea de 3,67% ducând la noi majorări ale ratelor bancare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here