Guvernul va înfiinţa, săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

0
603

Anunţul a fost făcut de Liviu Dragnea, care i-a convins pe cei de la ALDE să accepte varianta propusă de el.

Fondul, care se va baza pe acţiunile celor mai profitabile companii de stat din României, va avea o valoare de nouă miliarde de lei. Hidroelectrica, CFR SA şi Poșta Română sunt printre companiile ale căror acţiuni vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii.

Opoziţia a susţinut, în repetate rânduri, că proiectul ar ascunde, de fapt, un jaf pus la cale de PSD şi ALDE.

După câteva ore de discuţii între liderii PSD şi ALDE pe tema Fondului Suveran de Investiţii, Liviu Dragnea a anunţat că, din 2019, proiectul va deveni realitate.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: “Am convenit forma finală, sunt câteva modificări de formă, câteva precizări… O ordonanță care să creeze condițiile ca un fond suveran de dezvoltare și investițîi în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei țări”.

Anunţat că un proiect de suflet de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016, Fondul a picat însă testul Curţii Constituţionale. Judecătorii au declarat neconsituțională legea votată de Parlament în acest sens, iar Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă care va înfiinţa Fondul.

În ultima vreme, liderii PSD şi ALDE au avut puncte de vedere diferite despre acest subiect. La începutul săptămânii, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit cu oficiali polonezi pentru a vedea cum funcţionează Fondul similar, la ei. La final, cei doi aveau viziuni diferite.

După întâlnirea de peste patru ore din biroul liderului PSD, Liviu Dragnea pare că şi-a impus punctul de vedere.

Din formă ordonanţei de urgenţă, lansată în dezbatere publică de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, Fondul Suveran de Investiţii va gestiona acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești. Iar valoarea acestora se ridică la 9 miliarde de lei.

Printre companii se vor regăsi Poșta Română, CFR SA, Hidroelectrica, Antibiotice Iași, dar şi pachetul de acțiuni de la OMV Petrom. Opoziţia a susţinut în repetate rânduri că PSD şi ALDE pun la cale un jaf şi au cerut abandonarea proiectului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here