Ionuţ Mişa : Rectificarea bugetară este pozitivă. În realizarea bugetului s-a avut în vedere o creștere de 5,6% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an

0
1201

Guvernul ia bani de la ministerele principale responsabile cu investiţiile – Transporturi, Dezvoltare – şi dă bani în plus la SRI, Ministerul Public, Justiţe şi Interne. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat astăzi coordonatele rectificării bugetare.

„Rezultatele din primul semestru arată că în 2017 creşterea economică va fi de 5,6%, faţă de 5,2% cât se estimase anterior, la fundamentarea bugetului pe acest an. Ca urmare a acestei creşteri, avem în vedere realizarea unui Produs Intern Brut de 837,1 miliarde de lei, faţă de suma din prognoza iniţială, de 815,2 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa. “Investiţiile reale în economie au crescut cu 28,6% faţă de 2016. Au totalizat 2,1 mld. euro“, a menţionat ministrul finanţelor.

Veniturile la buget au fost de 17,3% din PIB, cu 9% mai mari decât aceeaşi perioadă din 2016. Contribuţiile sociale au crescut cu 16,1% faţă de perioada similară din 2016.

„Ca urmare a luării în considere a creşterii economice de 5,6% şi a unui PIB de 837,1 mld. lei se propune o suplimentare a cheltuielilor“, a declarat acesta.

În minus, au fost rectificate bugetele ministerelor Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene, respectiv Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În schimb, bani în plus vor primi ministerele Agriculturii – 1,5 miliarde de lei,  Afacerilor Interne – 1,16 miliarde de lei,  Sănătăţii – 207 milioane de lei, Muncii – 95,9 milioane de lei, Finanţelor – 426,6 milioane de lei, Justiţiei – 357,4 milioane de lei, Serviciul Român de Informaţii – 298,8 milioane de lei, Mediul de Afaceri – 287,9 milioane de lei, Ministerul Public – 203,5 milioane de lei. De asemenea, bugetele locale au primit o suplimentare de 697,2 milioane de lei.

Ionuţ Mişa a explicat că la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Ionuţ Mişa a spus că: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here