Premierul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II de pensii va deveni opţional, din 2018

0
1033

Potrivit premierului, Guvernul analizează în prezent posibilitatea ca de anul viitor românii să poată alege dacă vor sau nu să vireze o parte din contribuţia la pensii la Pilonul II.

Mihai Tudose: ”Cum să ai 7 milioane de oameni la Pilonul II când avem doar 4 milioane de angajaţi? Românuil va avea un tablou în faţă.Pe salariul minim, Pilonul I este mult mai performant. Pe alte calcule, Pilonul II. După ce se termină rectificarea bugetară şi construcţia bugetului, vom proceda”.

Mihai Tudose: ”Avem peste 5 milioane de pensionari. Sunt 5 milioane de dosare care trebuie reclaculate. Vom vedea cu care începem, nu putem să le facem toate într-o zi”.

 „Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toţi la pilonul I… Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, a declarat Mihai Tudose.

Ministrul Economiei Mihai Fifor a spus, pentru Bloomberg, că Guvernul nu va lua o decizie finală asupra sistemului Pilonului II de pensii în acest an, fără o evaluare „amănunţită” a tuturor implicaţiilor potenţiale. Fifor a precizat că decizia nu va fi luată în acest an, deoarece este necesară o largă consultare publică, potrivit sursei citate. Guvernul a anunţat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micşorarea contribuţiei pe care românii participanţi o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deşi, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here