În sfârşit, suntem în fruntea clasamentului! Românii sunt primii la nivel european care se îndatorează pentru cumpărăturile din decembrie  

0
690

Banometru, un program gratuit pentru adulţi , este special conceput pentru a ajuta la prevenirea sau la rezolvarea problemelor financiare.

Oferă gratuit beneficiarilor atât informaţie de bază, cât şi consultanţă personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare sănătoase şi în cunoştinţă de cauză.

Datelor Programului Banometru, gestionat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, arată că sărbătorile de iarnă pun o presiune mai mare pe bugetele românilor care sunt, la nivel european, primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, în condiţiile în care aceştia ocupă locul 5 în Uniunea Europeană în categoria celor care nu pot face faţă cheltuielilor neprevăzute, cu un procentaj de aproximativ 52% din totalul populaţiei.

„Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani, între 65% şi 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare şi pentru că trei sferturi dintre români îşi fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun”, se arată într-un comunicat.

Cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a urcat cu aproximativ 44%, creşterea bugetului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 faţă de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei comparativ cu 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta.

Românii au alocat între 65% şi 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, în ultimii 5 ani, în timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat între 23% şi 25%, din câştigul lunar al românilor. Mulţi fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceştia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinţilor, potrivit unui studiu Reveal Marketing Research 2016.

Nevoile pe care doresc să şi le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum. Astfel, 19% dintre români apelează la o soluţie de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depăşind populaţia Marii Britanii, care ne urmează, cu 17%.

Cheltuielile neprevăzute destabilizează bugetul românilor, iar această realitate vine în contextul în care situaţia financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieţii. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor şi serviciilor considerate necesare, dar pe care nu şi le pot permite. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creştere, potrivit BNR.

Românii ocupă locul 5 în UE în categoria celor care nu pot face faţă cheltuielilor neprevăzute, cu un procentaj de circa 52% din totalul populaţiei. Românii sunt şi în top 5 restanţieri când vine vorba de ipotecă sau chirie, facturi de utilităţi sau cumpărături în rate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here