În România, în ultimii 10 ani, mai mult de 220.000 de angajaţi au abandonat şantierele de construcţii

0
774

Peste 220.000 de oameni au plecat din sectorul construcţiilor în ultimii zece ani, lăsând şantierele şi fabricile de materiale de con­strucţii cu numai 339.000 de an­gajaţi în 2018. Spre comparaţie, în 2008, con­strucţiile nu­mă­rau 560.000 de salariaţi, cu peste 65% mai mult faţă de anul trecut, conform date­lor furni­zate de Registrul Comerţului la solicitarea ZF.

Cu numărul de anul trecut, forţa de muncă disponibilă în domeniul construcţiilor s-a apropiat de nivelul din anii 2002-2003, când însă piaţa de real estate nu era atât de dezvoltată ca astăzi.

În analiză au fost incluse companiile înregistrate în România care au declarat ca obiect principal unul din codurile CAEN cuprinse în secţiunea F – Construcţii.

Reducerea constantă a numărului de angajaţi din construcţii s-a produs în condiţiile în care investiţiile statului în acest domeniu au început să scadă. „Dacă mărim salariile, dar nu promitem şi că se vor face investiţii, nu vom avea rezul­ta­te“, spu­ne Adriana Iftime, directorul gene­ral al Fe­de­raţiei Patronatelor Societăţilor din Con­strucţii.

Pentru a face faţă lipsei de personal, companiile din construcţii apelează la salariaţi din străinătate. Zidarii, sudorii, dulgherii şi fierari-betoniştii sunt profesiile din domeniul construcţiilor care au atras cei mai mulţi străini pe şantierele din România anul trecut, după cum arată datele obţinute de ZF de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Astfel, pe tot parcursul anului 2018 au ajuns în România aproape 2.000 de cetăţeni străini care şi-au obţinut permisul necesar pentru a munci pe plan local în construcţii.

Tot pentru a stopa plecările masive de angajaţi din construcţii peste graniţe, guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, mai multe prevederi prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018. Printre altele, documentul prevede un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu minim net de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here