În contradicție cu tendința globală, piețele financiare rusești au crescut miercuri după anunțul privind câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump, partizan al îmbunătățirii relațiilor cu Rusia

0
1671
În contradicție cu tendința globală, piețele financiare rusești au crescut miercuri

În jurul orei 09:00 GMT, indicele RTS al Bursei de la Moscova înregistra o creștere de 1,24% în timp ce indicele Micex înregistra un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat în raport cu moneda americană, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble, și a scăzut ușor în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 70,93 ruble.

Rusia este marea beneficiară a alegerilor din SUA

„Rusia este poate piața emergentă considerată drept cea care va beneficia cel mai mult de pe urma unei președinții a lui Trump, în speranța că acesta ar putea relaxa în 2017 sancțiunile care vizează Rusia”, susține Charles Robertson, economistul băncii Renaissance Capital.

Anterior, Moscova a fost acuzată în SUA că favorizează candidatul republican la alegerile prezidențiale, care a avut chiar o serie de declarații laudative la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a pledat pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, afectate de dosarul sirian și cel ucrainean.

Putin l-a felicitat

Vladimir Putin a fost unul din primii șefi de stat care l-a felicitat pe Donald Trump. Într-o telegramă, Putin i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova și Washington trebuie să servească intereselor ambelor țări și și-a exprimat speranța într-o bună conlucrare în ceea ce privește relansarea relațiilor dintre Rusia și SUA. Președintele rus și-a exprimat de asemenea încrederea că un „dialog constructiv între Washington și Moscova, bazat pe principiile egalității, respectului reciproc și luării în considerare a poziției fiecărei părți, este în interesul popoarelor țărilor noastre și al întregii comunități internaționale”.

Relațiile Rusia-SUA în criză

Relațiile dintre Rusia și SUA trec la ora actuală prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina, precum și a divergențelor legate de implementarea scutului american antirachetă în Europa și a politicii revizioniste ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here