Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei
  • Importurile lunare de bunuri au atins un maxim istoric de 6 miliarde euro în septembrie în contextul creşterii consumului populaţiei, alimentat de politica fiscala relaxată din prezent. Exporturile de bunuri au crescut la rândul lor la un nivel record de 5,2 miliarde euro, ceea ce arată o activitate economică puternică şi o posibilă revenire a industriei după o perioadă cu rezultate modeste la începutul lui 2016. Pentru acest an aşteptăm o creştere economică de 4,5-5% cu o contribuţie negativă a exportului net.
  • Ieri leul s-a depreciat în raport cu euro, fiind cotat de BNR la 4,5072. O tendinţă similară de declin a monedei naţionale a fost observată şi în Polonia. Reacţia pieţelor financiare în această dimineaţa la o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a fost una puternică, cu o depreciere a dolarului în raport cu euro spre 1,1250 de la 1,1050. Aurul, un activ de refugiu în perioadele incerte, a crescut cu peste 3% iar petrolul Brent a scăzut la cel mai mic nivel din august până în prezent pe fondul temerilor privind cererea din unele ţări emergente precum China care sunt vulnerabile la o politică protecţionistă a lui Donald Trump.
  • Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 200 milioane lei cu scadenţa în 2031.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here