Holdingul Municipal “București-Capitală Europeană” nu face altceva decât să toace bani

0
3464

Mulţi bani pentru ca doamna primăriţă să demonstreze că modelul european poate fi implementat cu success şi la noi. Doar că d-na Firea a ”uitat”un lucru: în oraşul de pe malul Dâmboviţei primează cei trei “Ș” (şmenul, şuteala şi şpaga).

Anul trecut, Gabriela Firea motiva înfiinţarea celor 22 de companii prin faptul că prin sistemul european – cu societăţi pe acţiuni -, regiile autonome şi administraţiile actuale nu vor mai fi căpuşate de privaţi, iar profiturile vor rămâne la stat.

Modelul vienez invocat seamănă mai degrabă cu cel din Voluntari. Potrivit unor calcule simple (bugetul pentru cheltuielile de personal pe 2018 împărţit la numărul de angajaţi), salariaţii firmelor având CGMB drept acţionar principal vor încasa în medie peste 1.500 de euro pe lună (faţă de circa 600 de euro pe lună cât a fost leafa medie netă în întreprinderile de stat în 2016). Asta peste sumele imense deja virate în conturile noilor societăţi drept capital social şi buget de achiziţii – potrivit consilierilor municipali ai opoziţiei, ar fi vorba în total de 200 de milioane de euro, mulţi bani mergând aparent către achiziţia de mobilier, autovehicule, laptopuri şi telefoane scumpe. O mare parte din cei 5.400 de angajaţi au fost deja selectaţi. Mulţi dintre ei fiind aleşi pe criteriul deja consacrat “PCR”: pile, cunoştinţe şi relaţii.

Probabil doamna Pandele nu a reuşit să citească “Raportul privind activitatea întreprinderilor publice în anul 2016”, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Acesta arată destul de clar că statul nu este tocmai priceput la afaceri şi, în ciuda faptului că cele mai importante companii pe care le controlează beneficiază de monopol pe piaţa pe care activează, rezultatele lor financiare sunt deseori modeste, iar în multe cazuri redresarea mult-aşteptată nu dă niciun semn.

Știţi ce dividende au vărsat în 2016 la bugetele locale cele 1.381 de întreprinderi controlate de administraţiile locale? Doar puţin peste 100 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 9,74 miliarde de lei. Doamna primar, nu e târziu! Anulaţi tot ce aţi făcut. Mai bine vă ocupaţi de problemele stringente ale Bucureştiului, decât să ne arătaţi veleităţile dumneavoastră de manager.

Toate detaliile pe:

http://www.capital.ro/pandelizarea-capitalei.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here