Grevă generală naţională anunţată de CNSLR-Frăţia. Unul dintre motive este mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

0
1210

CNSLR – Frăţia a anunţat că a început procedurile pentru declanşarea grevei generale. La protest vor participa angajaţi din sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură, dar şi salariaţii Dacia.

Sindicaliştii reclamă scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă, generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. În opinia CNSLR Frăţia, această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011 şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 43 luni.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

“După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale”, precizează CNSLR – Frăţia într-un comunicat de presă.

Sindicatele Dacia au confirmat acţiunea de protest anunţată anterior, toţi membrii de sindicat fiind anunţaţi prin intermediul unor flyere că pe 7 noiembrie va fi desfăşurată o amplă mişcare sindicală.

Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Nivelul contribuţiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanţelor.

În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here