Florin Dănescu: E imposibil să influențezi ROBOR, e ca şi cum ai dori să dai o lege să controlezi bunăstarea oamenilor

0
564

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat la Digi24 că e imposibil ca băncile să poată influenţa ROBOR:  „E ca şi cum ai dori să dai o lege să controlezi inflaţia”.

„Aşteptarea noastră nu poate fi decât repararea acestei situaţii. Solicităm discuţii pentru soluţionarea diverselor necesităţi economice din perspective bancare”, a spus Florin Dănescu.

Potrivit acestuia, situaţia generată de OUG 114 este o „rachetă trimisă către economie, ce e încă în aer”, pe lângă celelalte trei „rachete” – cele trei legi care au trecut de Parlament privind limitarea dobânzilor, plafonarea valorii recuperabile, eliminarea titlurilor executorii la credite: „ Sunt mai mult decât îngrijorări, impactul este mai mult decât violent, sperăm să îl putem evita. Trebuie să existe dialog”.

„În ultimul timp, politicul în România are o comunicare adversă economiei, nu mă surprinde această abordare, încercăm să explicăm că până la urmă politicul are un singur instrument în a-şi îndeplini promisiunile, economia, când ai un comportament advers al economiei se întâmplă ca singur să îţi ucizi promisiunile Efectul cumulat al acestor iniţiative nu poate decât să construiască un bulgăre cu impact negativ”, a afirmat preşedintele executiv al ARB.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că a auzit „din piaţă” că BNR ar face presiuni asupra băncilor pentru a nu scădea Robor. Teodorovici a mai afirmat că îi va invita pe guvernatorul BNR şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) la minister, pentru a discuta cu aceştia despre sistemul bancar.

Drept răspuns, Isărescu a spus că BNR nu face presiuni asupra băncilor.

Referindu-se la acest aspect, Florin Dănescu a afirmat că e imposibil ca băncile să poată influenţa ROBOR: „E ca şi cum ai dori să dai o lege să controlezi inflaţia”.

„Cum nu poţi influenţa inflaţia, şomajul, bunăstarea oamenilor printr-o lege directă, nu e posibil nici să controlezi ROBOR, care e indice de piaţă şi care reflectă tranzacţiile şi comportamentele la un moment dat. ROBOR e efectul acestor comportamente”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here