Florin Cîţu a declarat că execuţia bugetară la nouă luni arată că economia este în picaj, iar bugetul pentru anul 2019 va include măsuri de austeritate

0
1575

Statul se împrumută pentru plata pensiilor şi salariilor şi nu există bani pentru investiţii.

Execuţia bugetară pe scurt – din rău în mai rău! Cea mai importantă informaţie: veniturile la buget sunt cu 12 miliarde lei mai mici decât în programarea bugetară”, susţine senatorul liberal Cîţu.

El susţine că există două explicaţii: una că economia este în picaj şi bineînţeles veniturile scad, iar cea de-a doua că veniturile au fost supraestimate la momentul în care s-a decis bugetul pentru a prezenta un deficit mai mic.

Adică au minţit şi acum avem dovada. În acest moment estimarea mea pentru sfârşitul anului din raport, 3,5% din PIB deficit, este optimistă. Urmează o rectificare bugetară care va continua să taie din cheltuielile cu investiţiile (au tăiat 20 miliarde în primele 3 trimestre). În plus cresc arieratele. Statul va înceta să mai facă plăţi către furnizori în lunile noiembrie şi decembrie. Şi tot nu o să fie de ajuns”, a spus Cîţu.

Potrivit lui, bugetul pentru 2019 va include măsuri de austeritate, precum reduceri de cheltuieli (şi prin reduceri de personal în sectorul bugetar), impozite, taxe, accize noi.

Investiţiile sunt mai mici decât erau în 2016. Uitaţi de investiţii cu acest guvern PSD+ALDE de incompetenţi. La revedere autostrăzi sau orice alte investiţii. Nu sunt bani. Statul se împrumută pentru plata pensiilor şi salariilor, nu sunt bani de investiţii”, a mai arătat el.

Potrivit acestuia, implicaţii majore, pentru cetăţeni, vor fi degradarea serviciilor publice şi o continuă creştere a inflaţiei şi dobânzilor.

Calitatea serviciilor publice se va degrada… da, ştiu sunt deja îngrozitoare, dar veţi vedea că se poate şi mai rău. ANAF va hărţui fiecare individ şi companie mică care nu are suportul PSD+ADLE. Inflaţia şi dobânzile vor continua să crească. Guvernarea PSD+ALDE, avem dovada acum, este cea mai proastă din perioada post-decembristă. Aceşti oameni vor exporta criza economică şi incompetenţa lor în UE. Este momentul să plece toţi”, a conchis senatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here