Fără sprijin politic, toate afacerile lui Mazăre se dovedesc niste chioșcuri de scară de bloc

0
1312

După 15 ani, firma Seaview Media, deținută de afaceristul Ionuț Barbu, a pierdut monopolul afișajului stradal din Constanța.

Contractul expiră în 2 iulie, iar societatea va fi nevoită să scoată reclamele afișate în oraș, susțin reprezentanții primăriei. În câteva săptămâni, Primăria Constanța va pune în dezbatere publică noul regulament de publicitate stradală, adaptat în urma adoptării Legii 154/2017, care schimbă vechea lege de afișaj stradal, din 2013:

”Primăria Constanța a elaborat Regulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, adaptat în urma schimbărilor legislative de la nivel național. Acesta va fi pus în dezbatere publică în următoarele săptămâni și va sta în dezbatere cel puțin 30 de zile. În urma dezbaterii publice, regulamentul va fi supus aprobării în Consiliul Local și, dacă regulamentul va fi aprobat de consilieri, atunci va fi demarată procedura licitației publice”, a declarat pentru Info Sud-Est Adriana Deoancă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Contractul dintre Primăria Constanța și Seaview Media a fost semnat în iunie 2004 pe o perioadă de 15 ani, în condiții dezavantajoase pentru municipalitate. O comisie înființată de Radu Mazăre în luna mai 2004 stabilea ca prețurile pe care câștigătorul licitației urma să le plătească primăriei să fie de 13 ori mai mici decât cele practicate înainte de 2004.

Mai mult decât atât, prin clauzele contractului de concesiune, primăria se angaja să îi asigure monopolul firmei câștigătoare pentru următorii 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului pe o perioadă la fel de mare. La licitația din 2004 s-au înscris firma lui Barbu, firma surorii acestuia și o firmă din anturajul trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Cele două firme care îl rivalizau pe Barbu au pierdut ”onorabil” licitația.

Firma câștigătoare, Seaview Media, era deținută de afaceriștii Ionuț Barbu și Elan Schwartzenberg. Firmele administrate de Ionuț Barbu au mai primit de la Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre și Consiliul Județean Constanța condus de Nicușor Constantinescu două contracte în valoare de 340.000 de euro, finanțări nerambursabile în valoare de 600.000 de euro, respectiv 400.000 de euro.

Ionuț Barbu a adminstrat și Seaview Advertising, o societate cu sediul pe Str. Gheorghe Ionescu Sisești, nr. 121B, adică într-un bloc exclusivist din București. Conform informațiilor publicate de jurnaliștii de la Evenimentul Zilei, în blocul respectiv dețin apartamente Nicușor Constantinescu, Elan Schwartzenberg, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky și Marian Oprișan.

În același timp, Ionuț Barbu a fost administrator și asociat cu Elan Schwartzenberg, prietenul lui Radu Mazăre, în firme care au avut acces la banii Primăriei și Consiliului Județean Constanța pe vremea lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

Este exemplul SC Power Marine SRL, înființată în luna martie 2007, atunci când îi avea ca asociați pe SC Follow Me SRL, Grup Servicii Petroliere și Ionuț Sorin Barbu. SC Follow Me SRL îi are ca asociați pe SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA și, din nou, Ionuț Barbu, care este și administrator.

SC Sisteme Internaționale de Afaceri SRL este firma despre care procurorii DNA susțin că a reprezentat instrumentul prin care Sorin Strutinsky ar fi încasat ilegal comisioane de la investitori. Societatea este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu (administrator) și un offshore cipriot, Masterjob Ltd., care ar fi trebuit să contruiască mărețul și controversatul complex imobiliar World Trade Center, pe Str. Traian din Constanța.

Valentin Ionescu a fost condamnat la 5 ani cu executare în Dosarul ”Retrocedărilor”, alături de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alți 30 de inculpați. Valentin Ionescu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar procurorii DNA susțin că acesta a primit în mod ilegal cinci hectare de teren în Constanța.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here