Euforia şi optimismul înregistrat în lunile august şi septembrie, încep să se evapore

0
1012

Experţi ai băncilor, ai companiilor de asigurare şi ai departamentelor financiare şi-au redus drastic aşteptările. Motivul nu este numai creşterea cazurilor de infectare cu coronavirus.

Numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus, înregistrat în întreaga lume, a schimbat drastic așteptările optimiste ale experților financiari. Faţă de lunile august şi septembrie, când prognozele au fost foarte optimiste, în luna octombrie acestea au înregistrat un declin semnificativ.

Centrul pentru Cercetări Economice Europene (ZEW) a declarat astăzi, marţi, 13 octombrie, că așteptările au scăzut „foarte puternic”. Indicele ZEW pentru luna octombrie este de 56,1 puncte, cu 21,3 puncte sub valoarea lunii precedente.

“Așteptările economice ZEW se situează foarte clar, încă, într-un interval pozitiv”, a declarat președintele ZEW, Achim Wambach. „Marea euforie din august și septembrie pare să fi trecut. Recenta creștere accentuată a numărului de infecții cu coronavirus crește incertitudinea cu privire la evoluțiile economice viitoare”, a adăugat acesta. În plus, există perspectiva unui Brexit fără un acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie. Situația actuală, înregistrată înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii crește, de asemenea, incertitudinea.

În fiecare lună, Centrul pentru Cercetări Economice Europene (ZEW) consultă în jur de 200 de experți de la bănci, companii de asigurări și departamente financiare ale companiilor mari cu privire la evaluările lor curente și previziunile unor date importante ale pieței financiare internaționale, cum ar fi ratele inflației, ratele dobânzii, indicii bursieri, ratele de schimb și prețul petrolului. Răspunsurile a 171 de analiști și investitori instituționali au fost evaluate pentru sondajul din octombrie. În luna septembrie, indicele ZEW a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani iar în luna august, de asemenea, a înregistrat o creştere semnificativă.

Michael Holstein, expert economic la DZ BANK, a subliniat că declinul barometrului ZEW reprezintă cel mai puternic declin de la prăbușirea acestuia, înregistrat în lună martie. „Acum este important că guvernele europene să găsească posibilităţile de control asupra pandemiei fără un institui un nou blocaj general. Aceasta este singura modalitate de evitare a unei alte recesiuni economice”, declară Michael Holstein.

„Riscul unei căderi economice, la sfârșitul anului, este în creștere. Acest lucru nu înseamnă că este iminentă o scădere masivă a creșterii economice, dar nu poate fi exclusă scăderea produsului intern brut”, spune Thomas Gitzel, economist-șef la VP Bank. Comenzile lansate în timpul blocării ţărilor au fost deja procesate. Acum este nevoie ca altele noi să fie lansate, pentru a continua producția.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here