Efectele creşterii accizei pe benzină, a inflaţiei şi a dobânzilor se vor vedea la anul

0
1439

Inflaţia anuală va ajunge la 2,3% la sfârşitul acestui an, la o aruncătură de băţ de ţinta BNR de 2,5%, odată cu majorarea accizei pe carburanţi auto de la 1 septembrie, şi va depăşi 3% anul viitor. În acest context, Banca Naţională va creşte probabil dobânzile anul viitor şi ar putea fi nevoită să ia măsuri încă din 2017.

Avertismentul vine de la analiştii ING Bank, care şi-au revizuit prognoza de inflaţie pentru 2017 în creştere de la 1,7% la 2,3% în urma publicării, de către Ministerul Finanţelor, a unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, care prevede şi creşterea accizelor la carburanţi auto prin reintroducerea “supraaccizei” de 7 eurocenţi pe litru, abolită de la 1 ianuarie 2017.

“Revizuim proiecţia privind inflaţia la sfârşitul anului 2017 de la 1,7% la 2,3%, în urma unei creşteri a preţului reglementat la energie în luna iulie şi creşterii planificate a accizei pe carburanţi din septembrie”, notează analiştii ING Bank, care precizează că nu se aşteaptă ca guvernul să revină asupra deciziei de a majora acciza.

Pentru finele anului 2018, ING îşi menţine prognoza de inflaţie de 3,1%.

“Credem că este puţin probabil ca BNR să acţioneze proactiv şi anticipăm că (banca centrală) se va uita dincolo de prima rundă de efecte a măsurilor administrative. Totuşi, având în vedere că inflaţia de bază a ajuns în iulie la 1,5% an la an, aproape de maximul ultimilro patru ani, şi aşteptărilor că se va plasa, la sfârşitul anului, aproape de ţinta staţionară de 2,5% a BNR, este puţin probabil ca primele măsuri de normalizare a politicii monetare să întârzie până în 2018. În cel mai recent raport de inflaţie, guvernatorul BNR a respins posibilitatea de a acţiona în grabă (…), dar a reiterat că BNR are spaţiu de manevră în sensul normalizării politicii monetare prin restrângerea coridorului de referinţă de la plus/minus 1,5 puncte procentuale la plus/minus 1 punct procentual. Ne aşteptăm la o restrângere simetrică de 25 puncte de bază (0,25 puncte procentuale) încă din acest an (…) Avansăm estimarea privind creşterea dobânzii de politică monetară din trimestrul unu al anului 2018 până în trimestrul doi al anului 2018”, anticipează analiştii ING.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here