Economistul Deutsche Bank – Bancile Europei sunt bolnave

0
2498

Băncile Europei sunt extrem de bolnave și pentru a evita un colaps al sistemului au nevoie de 150 de miliarde de euro bani publici.

Asta susține economistul șef de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Europa, dar și cea mai periculoasă din sistemul bancar mondial, cum a numit-o FMI la scurt timp după ce în America a picat testele de stres care verifică dacă ar rezista sau nu la o criză. Analiștii spun că în portofoliul băncii sunt mult prea multe instrumente derivate riscante.

Economistul șef al Deutsche Bank avertizează, potrivit digi24.ro, că băncile italiene sunt în mare pericol și, dacă vor fi lăsate să cadă, vor trage în jos întreaga Europă. Problemele Italiei sunt majore, însă de o parte din cei 150 de miliarde ar putea fi interesată chiar Deutsche Bank.

Acesta propune înființarea unui fond de 150 de miliarde de euro bani publici, din care să fie recapitalizate băncile cu probleme, în special cele din Italia. Instituțiile de credit de acolo au în portofoliu împrumuturi restante în valoare de circa 330 de miliarde de euro. Dacă acțiunile băncilor italiene s-au prăbușit cu aproape 60% în acest an, Deutsche Bank nu e cu mult în urmă, cu aproape 50%.

Într-un interviu acordat Die Welt, șeful de la Deutsche Bank spune că aplicarea legii e periculoasă. Salvarea de la faliment cu banii deponenților ar naște panică bancară, iar oamenii s-ar grăbi să-și scoată banii din cont, ceea ce ar îngenunchea imediat instituția.

Acest aspect pare să nu fi fost luat în calcul la scrierea directivelor post-criză. S-a spus că, dacă sistemul va fi mai bine reglementat, băncile nu vor mai avea niciodată nevoie de bani de la stat. În plus politicile monetare și fiscale teoretic împiedicau repetarea scenariului 2008. Și totuși, au eșuat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here