După două luni de coronavirus îşi mai aduce cineva aminte de Brexit?

0
8333

Într-un raport ajuns pe surse în posesia jurnaliştilor britanici, se arată că autorităţile locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă sunt deja epuizate de criza coronavirusului. Impactul unui Brexit fără acord, la sfârșitul acestui an, în aceste condiţii, ar putea fi devastator.

Raportul întocmit de o comisie înființata pentru a analiza răspunsul autorităţilor la pandemia coronavirus a relevat faptul că „o a doua criză la nivel social şi economic, combinată cu virusul Covid 19 ar putea reprezenta o ameninţare cronică, extrem de serioasă, pentru Marea Britanie.”

Guvernul britanic încă nu a spus limpede dacă va solicita o prelungire a perioadei de tranziție Brexit care se va încheia la data de 31 decembrie 2020, dar raportul scurs, publicat de The Municipal Journal, relevă faptul că s-ar putea ajunge în situaţia ca autorităţile locale să fie „copleșite” de multitudinea problemelor care ar putea să apară.

Un repondent participant la un sondaj făcut în rândul autorităţilor locale, cuprins în raport a spus: „Suntem în prezent într-o urgență națională fără precedent, care va avea impact pe absolut toate planurile: al sănătăţii, al economiei, al vieţii sociale și politice, pentru următorii ani. Autorităţile sunt epuizate în urma tuturor problemelor apărute: inundații, agenţii Novichok, terorism, pregătirea Brexit-ului, coronavirus… Ultimul lucru de care avem nevoie acum este un Brexit fără acord. „Dacă dorim să ne redresăm, trebuie să ne gândim la un răspuns corect, în privinţa Brexit-ului. Acest lucru trebuie să fie inclus imediat în strategia guvernului nostru. Nu se mai pune problema în termeni de pro sau anti Brexit, ci este vorba despre a fi sensibil la procesul de recuperare a pierderilor înregistrate, la sănătatea și bunăstarea oamenilor. “

Un altul a spus: „Îndrăznesc să menționez Brexit-ul și probabil pericolul real în care se vor găsi autorităţile locale, de a fi depăşite de situaţie.”

Raportul care însumează 76 de pagini, marcat ca fiind „oficial/sensibil”, a fost întocmit de C-19 Foresight Group, o comisie interguvernamentală care susține autorităţile locale din Anglia și Țara Galilor. Cele 42 de autorităţi regionale au sarcina de a planifica și de a răspunde la incidente majore și evenimente catastrofale.

Avertismentele Brexit au ieșit din discuțiile ample purtate cu peste 200 de polițiști locali, pompieri, reprezentanţi ai Naţional Helth Service (Sistemul Naţional de Sănătate), ai serviciilor şi ai consiliilor locale care sunt chemate să gestioneze eficient criză dacă țara ar fi lovită de o urgență simultană, pe scară largă.

Un repondent a declarat că: „O urgență concomitentă, de orice natură, ar copleși resursele, deși nu am nicio îndoială că ne-am strădui până la capăt, dar cu ce cost?”

Un altul a avertizat: „Aceasta ar putea fi o adevărată provocare, având în vedere nivelul nostru tipic de răspuns la un incident major. Ar fi posibil să funcționăm şi în condiții de distanțare socială strictă, respectând cerințele PPE (echipamentul personal de protecție) dar acest lucru ar putea să ne împiedice să avem capacitatea de a furniza standardele noastre obișnuite, în raport cu răspunsul la incident. “

A existat o opinie unanimă că autorităţile locale ar fi trebuit să fie finanțate în mod corespunzător de către guvern pentru că nu se mai puteau baza doar pe bunăvoința partenerilor locali. „Este frustrat că constaţi că, în timpul crizei actuale, acestea au fost aşezate întotdeauna la finalul listei de distribuire a resurselor cheie.”

„Naţional Helth Service (Sistemul Naţional de Sănătate) reprezintă, într-adevăr, o prioritate, dar alte agenții-cheie, în special cele care participă în cazul deceselor în comunitate (poliție, pompieri, medici, firme de pompe funebre) au avut dificultăți mari în în accesarea fondurilor. Este vorba despre echipamentele personale de protecţie sau despre sacii necesari pentru persoanele decedate pe care furnizorii le-au oferit la preţuri şi de 10 ori mai mari decât cele normale”, se arată în raport.

De asemenea au apărut, într-o versiune mai scurtă a raportului publicat de The Guardian, săptămâna trecută, îngrijorări cu privire la capacitatea de control a guvernului și la eșecul acestuia în transmiterea corectă şi la timp, către echipele locale, a tuturor informațiilor vitale legate de Covid-19.

Aşa cum reiese din raport, autorităţile locale s-au simțit excluse de luarea deciziilor la nivel național și nu au putut să-și planifice, în mod eficient răspunsul, „Acolo unde au existat schimburi de date și îndrumări din partea guvernului central, modul în care a fost gestionată criza a creat mai mult o confuzie generală.”

Frustrare autorităţilor locale a fost şi mai mare aflând, de multe ori, despre planurile guvernamentale din presă. Un responsabil a declarat: „Guvernul trebuia să se consulte efectiv atunci când a planificat ceea ce era de făcut, nu doar să anunțe ceva la o conferință de presă și să se aștepte să funcționeze, a doua zi.”

Un purtător de cuvânt al Ministry of Housing, Communities and Local Government (Ministerului Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale) a declarat: „Autorităţile și ceilalți parteneri locali lucrează foarte bine în comunitățile lor din toată țara, cu sprijinul guvernului. Acestea se bucură de o mare încredere și preţuire în rândul oamenilor iar noi le împărtăşim informații de la nivelul întregului guvern, alături de datele cheie, zilnice. Vom continua să lucrăm îndeaproape pentru a înțelege toate presiunile cu care se confruntă în activitatea lor, astfel încât să poată face planuri adecvate pentru zonele pe care le administrează.

„Am părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie anul acesta. Am lucrat îndeaproape cu toate administrațiile locale pentru a asigura o tranziție lină și suntem bine pregătiți să le susținem, în timp ce privim cu încredere spre încheierea perioadei de tranziție”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here